Jozef Legéň Samospráva

Voľby do VÚC: Je to definitívne. Okrem župana si zvolíme celkovo 57 poslancov

Poslanci dnes rozhodli, že záujmy vyše 690-tisíc občanov nášho kraja, zostane hájiť 57 poslancov. Naďalej ostáva 11 volebných obvodov, ktoré kopírujú okresy Žilinského kraja. Radikálne zmeny sa neudiali a to preto, že podľa poslancov si občania zvykli na súčasné volebné obvody.

Ilustračný obrázok k článku Voľby do VÚC: Je to definitívne. Okrem župana si zvolíme celkovo 57 poslancov
Zdroj: TASR

Vo volebnom období 2013 – 2017 zostane v zastupiteľstve Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) 57 poslancov, ktorí budú zastupovať 11 volebných obvodov. Na dnešnom zasadnutí o tom rozhodli poslanci zastupiteľstva ŽSK.

11 volebných obvodov

Jedenásť volebných obvodov kopírujú podľa predsedu ŽSK Juraja Blanára súčasné okresy v Žilinskom kraji. „Čo je dobré aj z hľadiska reformy štátnej správy. Ak ste zaregistrovali, od októbra vzniknú v našom kraji opäť okresné úrady, ktoré vytvoria kompatibilitu a súčinnosť so štátnou správou. Schválili sme aj počet mandátov, ktoré sa nemenia a zodpovedajú zákonným podmienkam, že jeden mandát by mal zodpovedať 12.000 – 15.000 obyvateľom vo volebnom obvode,“ povedal predseda ŽSK.

Rokovali už trikrát

Poslanecké grémium, zložené zo zástupcov všetkých poslaneckých klubov v zastupiteľstve ŽSK, sa počtom volebných obvodov a poslaneckých mandátov zaoberalo trikrát. „Debata bola vždy konštruktívna. Prebrali sme súčasný systém a prevažovalo hodnotenie, že občania si zvykli na súčasné volebné obvody. A stotožnili sa s nimi natoľko, že už by bolo pre nich možno kontraproduktívne, aby sme robili nejaké zmeny,“ uviedol Blanár.

Predseda poslaneckého klubu KDH a OKS Pavel Pavlásek zdôraznil, že volebné obvody by mali byť stabilné. „Oceňujem, že volebné obvody sa v tomto období nemenia a zostávajú aj počty poslancov. Poslanci sú celkom dobre zorientovaní v práci a takisto aj voliči vedia, na koho sa obracať,“ skonštatoval Pavlásek.

Naposledy bola zmena v 2005

O zvýšení počtu poslancov zastupiteľstva ŽSK z 52 na 57 rozhodli poslanci v júni 2005. Najviac, 13 poslancov, zastupuje okres Žilina, po 8 poslancov zastupuje okresy Martin a Čadca. Okres Liptovský Mikuláš zastupuje 6 poslancov, Námestovo a Ružomberok 5, Kysucké Nové Mesto, Tvrdošín a Dolný Kubín 3, Bytču 2 a Turčianske Teplice 1 poslanec.
Podľa údajov zo Štatistického úradu – Krajskej správy v Žiline žilo k 31. januáru 2013 v Žilinskom kraji 690.113 obyva­teľov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM