Michal Paška Rôzne

Vozidlo si môžete overiť už aj z domu

Kupujete ojazdené vozidlo a bojíte sa, či nie je kradnuté? Nielen na polícii si jednoducho a rýchlo môžete overiť všetky údaje v osvedčení o evidencii vozidla, ale už aj doma.

Kontrolu vydaného osvedčenia o evidencii si môže urobiť každý už aj doma. Je k tomu potrebné nainštalovať čítačku čipových kariet, ktorú je možné kúpiť v špecializovaných predajniach. Pomocou tejto čítačky je možné skontrolovať pravosť údajov na osvedčení o evidencii, ako aj pravosť údajov na elektronickom čipe. Všetky potrebné informácie, ako aj inštalačné súbory pre spustenie aplikácie pre kontrolu a čítanie tohto evidenčného dokladu, sú zverejnené na webovej stránke http://www.minv.sk/?….

Údaje uvedené v osvedčení o evidencii vozidla si môžu občania prečítať tiež na voľne dostupných informačných kioskoch. Tie sú umiestnené na všetkých pracoviskách evidencie vozidiel, ako aj na niektorých obvodných oddeleniach Policajného zboru. Na Slovensku je inštalovaných 124 takýchto kioskov.

Pomocou informačného kiosku, do ktorého treba zasunúť polykarbonátovú kartičku, je možné porovnať údaje na osvedčení s údajmi v systéme evidencie vozidiel. Vodiči tu nájdu tiež údaje o povinnom zmluvnom poistení vozidiel, či o technických a emisných kontrolách, ak im vozidlo podlieha. Systém upozorní aj na vozidlo, ktoré je v pátraní. Takúto kontrolu odporúča polícia kupujúcim vykonať ešte pred prepisom vozidla.

Informuje o tom ministerstvo vnútra na svojej internetovej stránke.

foto: polícia

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM