Slávka Kellová Kultúra

Vráti sa do Hotela Európa niekdajšia sláva?

Pýcha centra Liptovského Mikuláša dlhé roky chátrala a z reprezentatívneho hotela sa postupne stávala „schátranina“, kde sa predáva čínske oblečenie. Hotel však dostáva druhú šancu.

Presný dátum vzniku Hotela Európa sa nezachoval. Podľa historikov však architektúra napovedá koniec 19. storočia, kedy bol postavený ako jednoposchová budova Hotela Royal. V jeho priestoroch zriadil Artur Neumann v roku 1912 prvé pevné kino v meste, ktorého prevádzka prešla v prvej polovici roka 1919 do rúk jedného z dvoch majiteľov hotela, bratov Steinovcov. Pravdepodobne v tom čase sa Hotel Royal premenoval na Hotel Európa a rozrástol sa o druhé poschodie.

V období 1. republiky bol v Liptovskom Svätom Mikuláši ešte jeden veľký hotel. Koruna a neskôr Hotel Kriváň na mieste súčasnej sporiteľne však nikdy nezískal reprezentatívnu dôležitosť. Keď sa v srdci Liptova konali v roku 1938 jubilejné oslavy 1. mája, na slávnostnom obede navštívili hotel minister pre správu Slovenska Ivan Dérer, univerzitný profesor Vavro Šrobár, predseda senátu František Soukup a minister zdravotníctva František Ježek. „Z tohto dňa sa pravdepodobne dochoval aj filmový záznam, ktorý sa dnes nachádza v archívoch Českej televízie. Tá nás požiadala o identifikáciu tohto materiálu,“ hovorí historik Peter Vítek, zo štátneho archívu s pobočkou v Liptovskom Mikuláši. Hotel vlastnili bratia Steinovci dlhé roky, po vojne ho získal Andrej Miták. Poslednú väčšiu rekonštrukciu zažil začiatkom 80-tych rokov a v 90-tych rokoch ešte slúžil ako reštaurácia a vináreň.

Dobové fotografie poslúžili súčasnému majiteľovi, aby vrátil hotelu niekdajšiu podobu. Okrem zachovania pôvodnej maľby a architektúry a snaží hotelu vrátiť to, čo sa už dávnejšie stratilo. „Na balkónik sme prirobili dvere, pretože ešte za socializmu boli vymenené za okno a nedalo sa naň chodiť. Pred druhé dvere, ktoré sú oproti Domu služieb by som chcel prirobiť schody, pretože ešte zo svojej mladosti si pamätám, že k dverám viedli tri schody,“ hovorí súčasný majiteľ Michal Kováč.

Na múroch sa dodnes zachovali pôvodné maľby. Súčasná kotolňa ukrýva názov bývalého využitia hotela aj ako kaviarne a hrubá vrstva maľby na nádvorí hotela postupne odkrýva farebné zdobenie stien. Zatiaľ však ostávajú len zahalenými indíciami histórie.

Pri súčasnej rekonštrukcii k hotelu pribudlo prízemie, ktoré si história nepamätá. Pod úrovňou chodníka vyhĺbili priestory, ktoré pred tým slúžili ako pivnica. Atmosféra priestorov však majiteľa presvedčila o tom, aby bol využitý efektívnejšie. Dnes slúži ako bar. Hotel v súčasnosti prebieha rozsiahlou rekonštrukciou aj vo svojich útrobách. Jeho múry tak budú opäť slúžiť tomu, na čo boli postavené. „Museli sme upraviť veľkosti izieb podľa dnešných smerníc. Ich zariadenie však bude moderné a zväčšili sme kuchyňu k budúcej reštaurácii,“ vymenúva jednotlivé body prác majiteľ. Podľa optimistických plánov by mali byť ukončené koncom tohto roka. Pôvodné reštauračné priestory však podľa slov zatiaľ ostanú slúžiť čínskemu obchodu. „Chcel by som však zaujať nie len tunajších obyvateľov, ale aj turistov, ktorí v hojných počtoch navštevujú srdce Liptova a tak možno hotelu navrátiť niekdajšiu „slávu“,“ uzatvára majiteľ.

foto: skk, štátny archív

hotel_europa
15
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM