Slávka Kellová Rôzne

Vráti sa röntgen do polikliniky?

V septembri minulého roka zrušila Liptovská nemocnica s poliklinikou MUDR. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši prevádzku röntgenu v poliklinike. Dnes sa uvažuje nad jeho návratom na pôvodné miesto.

Prevádzka zariadenia v mikulášskej poliklinike bola vraj príliš nákladná aj z personálneho hľadiska. Dlhodobo pracovala so stratou 35 000 eur ročne. Ďalším z dôvodov bol podľa slov riaditeľa Jána Vyšňana odchod zamestnancov na dôchodok, či plánovaná prevádzka urgentného príjmu od januára tohto roka. Dnes teda röntgenové zariadenie slúži v nemocnici na pracovisko urgentného príjmu.

Röntgen však v poliklinike chýba. Dlhé roky ho mohli využívať obyvatelia, tunajší lekári či lekári v blízkom okolí. Teraz musia za ním dochádzať do 600 až 800 metrov vzdialenej budovy nemocnice. Mesto Liptovský Mikuláš preto uvažuje nad jeho návratom. Na plese primátora sa počas sobotňajšieho večera vyzbieralo na tento účel 2 173 eur. To však zďaleka nestačí. Pôvodné zariadenie je totiž zastarané a vyžaduje tzv. „upgrad“ (zlepšenie, zvýšenie úrovne pozn. red.) alebo tzv. digitalizáciu. Investícia do tohto zámeru sa pohybuje vo výške okolo 32 – 33 000 eur. Vyzbierané peniaze tak pravdepodobne poputujú na zbierkový či nadačný fond.

Nemocnica v súčasnosti na opätovný návrat röntgenu do polikliniky peniaze nemá: „Digitálny röntgen je z tých lacnejších a personálne je menej náročný. Vyžaduje však kúpu archivačného materiálu, ktorý sa kupuje samostatne. Čiastka, ktorú mesto vyzbieralo je zaujímavá, avšak zďaleka nepostačuje,“ hovorí riaditeľ Liptovskej nemocnice Ján Vyšňan.

Ďalším z dôvodov prečo nemocnica neuvažuje o návrate röntgenu do polikliniky je plánovaná výmena prístroja pre CT vyšetrenia. To v konečnom dôsledku obmedzí aj prevádzku jedného z dvoch röntgenov v nemocnici. Žilinský samosprávny kraj ako prevádzkovateľ mikulášskej nemocnice už finančné prostriedky na tento účel schválil. Nové CT by pacienti mohli začať využívať od druhej polovice tohto roka. Či sa teda röntgen vráti na svoje pôvodné miesto je podľa slov primátora Liptovského Mikuláša Alexandra Slafkovského vecou budúcich spoločných aktivít s nemocnicou.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM