Tomáš Batiz Správy

Vretenice v Mikuláši: Ľudia ich videli na týchto miestach

Na cyklochodníku v Liptovskom Mikuláši sa vyskytli vretenice. Občania ich videli zaregistrovali na dvoch miestach.

Ilustračný obrázok k článku Vretenice v Mikuláši: Ľudia ich videli na týchto miestach
Zdroj: Mesto Liptovský Mikuláš

Mikulášska radnica upozorňuje občanov na výskyt vreteníc na cyklochodníku v Liptovskom Mikuláši. Ako informuje Viktória Čapčíková, hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš, občania mesta nahlásili tohto plaza na dvoch rozličných miestach v okolí cyklotrasy.

„Na cyklochodníku pri mieste sútoku Smrečianky a Váhu ste dnes napoludnie zaregistrovali vretenice. Hliadku mestskej polície ste na tohto plaza upozornili aj pri novom odpočívadle v Liptovskej Ondrašovej,“ konštatuje Čapčíková.

Hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš ďalej upozorňuje, že v teplejších dňoch je výskyt vreteníc častejší. Mikulášania by mali byť o to viac obozretnejší.

Účinnosť hadieho jedu je preceňovaná

Národné toxikologické informačné centrum v Bratislave na svojej stránke verejnosť informuje o tom, že incidencia uhryznutia jedovatým hadom v posledných rokoch na Slovensku mierne stúpa. „Je to v dôsledku zvýšeného výskytu hadov, pravdepodobne ako dôsledok zlepšenej ekologickej situácie,“ uvádza sa na stránke Národné toxikologické informačného centra (NTIC).

NTIC ďalej konštatuje, že účinnosť hadieho jedu je vo všeobecnosti preceňovaná. „Existuje len pomerne malý počet druhov, ktoré dokážu človeka usmrtiť, alebo mu vážne ublížiť. K tomu prispieva i skutočnosť, že nie pri každom uhryznutí dôjde ku vstreknutiu jedu a tým k rozvoju intoxikácie,“ píše sa na stránke Národného toxikologického informačného centra v Bratislave.

Dôležité je zachovať pokoj

Ak by k došlo k uhryznutiu hadom, NTIC odporúča hlavne zachovať pokoj a rozvahu. „Panika má často krát nebezpečnejšie následky ako samotné uhryznutie. Dôležité je znehybniť zasiahnutú časť tela, dodržať pokojový režim a zavolať odbornú lekársku pomoc.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM