Marcel Mojžiš Kultúra

Vychádzajúca hviezda Celeste Buckingham: V Liptove by dokázala žiť pre jeho pokoj

Liptov už privítal rôzne hviezdy aj hviezdičky. Jedna z kategórie speváčka zavítala do našich končín v posledných dňoch. Nezjavila sa tu náhodou. Speváčka, textárka, študentka prestížnej hudobnej školy v Nashville, krstila nový album speváka a muzikanta Martina Haricha.

Ilustračný obrázok k článku Vychádzajúca hviezda Celeste Buckingham: V Liptove by dokázala žiť pre jeho pokoj
Foto: Slávka Kellová

Mladučká diva Celeste Buckingham s radosťou prijala rolu krstnej mamy Martinovho druhého štúdiového albumu – Nech. Veľmi dobre sa poznajú už viac ako dva roky a skamarátili sa vo finálovej dvanástke česko – slovenskej Superstar. Odvtedy ich priateľstvo prekvitá a navzájom sa spriatelili aj ich rodiny. Keď sa vrátime späť k súťaži, kde vtedy pätnásťročná speváčka švajčiarsko – amerického pôvodu žijúca v Bratislave dala o sebe vedieť, porota jej neustále dávala najavo, že musí dozrieť a na vstup do hudobného showbiznisu nie je pripravená. To ešte netušili, že Celeste na sebe pracuje od štyroch rokov a je schopná si tvoriť vlastné veci.

,,Musím povedať, že porota mala pravdu. Síce som mala pätnásť, vedela som, ako stáť na pódiu, ako sa tváriť, mala som nejaký pocit – prejav… Ale mali pravdu, keď povedali, že nie som pripravená, lebo som nemala potrebné skúsenosti a musela som si prežiť nejaké veci. Nie je to tak, že hneď po Superstar som mala úspech. Najskôr to nefungovalo a musela som dať niekoľko pesničiek von, aby sme zistili, ako to robiť najlepšie," povedala mladá speváčka.

Celeste nevyniká len v speváckej rovine, ale okrem toho je aj výborná textárka. Keďže v slovenskom jazyku má nedostatky, ktoré sama priznáva, bližšia je jej angličtina. Práve v tomto jazyku píše texty nielen pre seba, ale aj pre iných interpretov, ktorí ju požiadajú o spoluprácu. Pri tvorbe textov ju inšpirujú bežné udalosti a strasti života ako lásky, priateľstvá, sklamania, ale aj bežné maličkosti okolo nás. Jednoducho ju inšpirujú ľudia a ich pocity a emócie. V apríli 2012 vydala viac ako úspešný debut – Don"t Look back. Všetky single z neho, ktoré vyšli zatiaľ von sú hity a hráva ich väčšina slovenských rádií. Najlepšie sa darí skladbe Run Run Run, pozrelo si ju na youtube skoro 12 000 000 fa­núšikov na celom svete a hrávajú ju aj zahraničné rádiá.

,,Keď som skladala pesničky na môj debut, nešla som do toho s tým vedomím, že tvorím hit. Nechala som voľný priebeh svojím pocitom a mám rada rytmické pesničky, čo sa mi aj vyplatilo. Za svoj úspech vďačím aj tímu okolo mňa. Sú to dvaja producenti v Bratislave – Martin Šrámek a Andrej Hruška, manager – Lumír Mati, mame, ktorá je veľkou oporou a bola pri mne od samého začiatku a mnohí ďalší…"

Celeste je ozdobou každej hudobnej udalosti, odovzdávania cien nielen na Slovensku a vždy zaujme originálnym stylingom. Po tejto stránke sa o spevácku hviezdu stará luxusný butik v Prahe. Na koncerty a rôzne párty si vie veľmi dobre poradiť aj sama. Za krátky čas na česko – slovenskej hudobnej scéne sa jej podarilo získať niekoľko prestížnych ocenení. Spomeňme len aktuálneho strieborného slávika v kategórii ,,speváčka", v tej istej ankete aj ,,objav roka" a tiež okrem iného sošku Oto 2012 ako speváčka roka. Mnohé kvalitné slovenské speváčky sa tejto pocty od hlasujúcich fanúšikov nedočkajú nikdy, Celeste už v sedemnástich rokoch.

,,Som strašne vďačná fanúšikom, veď kvôli nim mám tú sošku doma a môžem si povedať, že som strieborná slávica roka 2012… Je to neskutočné."

Aktuálne vyšiel von nový singel Celeste a rappera Majka Spirita – I was wrong a raketou rýchlosťou sa zaradil medzi ,,hitovky" mladej speváčky. Song dostala k narodeninám od spomínaného rappera. Videoklip k skladbe sa točil na niekoľkých miestach v USA a slávnostnú premiéru mal nedávno v jednom z bratislavských klubov. Práve pri tejto spolupráci oboch umelcov vznikli rôzne dohady najmä bulvárnych médií o ich začínajúcej láske. Celeste v exkluzívnom rozhovore k tomu povedala len toľko:

,,My sa s Majkom navzájom inšpirujeme a podporujeme v tvorbe a mali sme už aj pred tým spoločnú pesničku. Pracujeme obaja v tom istom štúdiu, u toho istého producenta a tak z toho nejak prirodzene vznikla ďalšia spolupráca. Závažilo asi to, že skladba má romantický námet a preto to médiá a ľudia začali riešiť v tomto duchu, jednoducho si potrebovali vymyslieť k tomu príbeh…"

V blízkej budúcnosti prinesie strieborná slávica aj duet so svojou nemenej talentovanou sestrou Carmel. Napriek tomu, že rodičia speváčky nie sú muzikanti a venujú sa úplne iným profesiám, obe sestry Buckingham získali do vienka obrovský hudobný talent, ktorý aj patrične ukazujú svetu. Otec mladučkej divy je Američan a mama Švajčiarka, no napriek tomu sa speváčka cíti najviac doma práve na Slovensku.

,,Tu mám priateľov, známych, prostredie, ktoré dôverne poznám. Vždy sa tu veľmi teším, pretože tu mám potrebný pokoj."

Práve pre ten pokoj by si dokonca vedela predstaviť aj to, že by sa presťahovala do Liptova. Mesto, ktoré jej najviac prirástlo k srdcu je Liptovský Mikuláš. Odceňuje, že to tu žije a zo všetkých strán je obklopené horami. Pri našom rozhovore sme sa dostali aj k téme mladí muži a Celeste prezradila svoj typ.

,,Mne nezáleží, ako ten muž, alebo skôr chalan, lebo mám len pár týždňov osemnásť vyzerá, akú hudbu počúva… Zaujíma ma ako celok, jeho prejav, názory, pohľad na život a podľa toho si spravím obraz, či je môj typ, alebo nie. Najviac sa mi páčia ale chlapci s gitarou."

Celeste Buckingham v súčasnosti študuje na prestížnej hudobnej škole v Nashville a na Slovensko odbieha viac – menej pracovne.

,,Nashvill je krásny, je to mesto hudobníkov, spevákov a skladateľov. Som tam veľmi šťastná, ale Slovensko bude vždy môj domov. Tu mám svoje publikum a ľudí, ktorí zo mňa urobili speváčku,“ dodala staršia dcéra Buckinghamovcov.

Speváčka pracuje na tom, aby sa jej hudba dostala aj do amerických rádií. Jej veľký talent podporil prednedávnom miliardár a filantrop Donald Trump nezanedbateľnou finančnou čiastkou. Jeho nová nadácia finančne podporuje výnimočné projekty i jednotlicov pôsobiacich v rôznych oblastiach a do kampaní zapája donátorov z celého sveta. Každé dva mesiace vyberie tri projekty a Celeste mala to šťastie.

Strieborná slovenská slávica si práve plní svoj americký sen. S úsmevom na tvári koncertuje bosá, pretože ju to oslobudzuje a neznáša ponožky a vysoké topánky. O tom, že je ,,zjav" len málokto pochybuje a my jej želáme splnenie ďalších snov…

Krst druhého albumu Martina Haricha si môžete pozrieť TU.

Autor: Petra Buková Foto: skk

zdroj: Lrádio

celeste
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM