Slávka Kellová Rôzne

Východná bude v znamení pôvodnosti a interaktivity

Pestrá programová skladba blížiaceho sa 57. ročníka Folklórneho festivalu Východná, ktorý sa začne 1. júla, bude oproti nedávnej minulosti zameraná vo väčšej miere na pôvodné formy ľudových tancov a interaktivitu s publikom.

„Veľké štylizované scénické obrazy, hraničiace až s národným baletom a vzdialené od tradičných foriem, sme sa rozhodli nahradiť ukážkou toho ozaj pôvodného, aby ľudia videli pravú silu, úprimnosť a rozmanitosť pôvodných zemitých podôb našich ľudových tancov," uviedla podpredsedníčka programovej rady Katarína Babčáková.

Na základe pozitívnych skúseností z letných hudobných festivalov bude mať podľa nej vo Východnej premiéru tzv. interaktívny stan. „Najmä pre mladých ľudí je veľmi príťažlivé, keď nie sú iba pasívnymi divákmi, ale môžu sa i niečomu zaujímavému priučiť a byť aktívnou súčasťou festivalového diania," konštatovala Babčáková.

„Východná je obrovským fenoménom pre všetky generácie milovníkov slovenského folklóru. Aj keď sa tvorivo pohašteríme a máme odlišné názory na programové zloženie, každý z nás cíti duševnú potrebu opäť sem prísť, stretnúť sa s priateľmi, spolu si zanôtiť a zatancovať. Jednoducho, Východná ostane Východnou," konštatoval predseda programovej rady Pavel Bútor. Tento ročník bude zasvätený aj dvom nedávno zosnulým významným osobnostiam folklórneho hnutia – Jozefovi Majerčíkovi z Východnej a Klimentovi Ondrejkovi z Liptovských Sliačov. „Nechceme im písať nekrológ, ale ukázať ich otvorené čisté srdcia. Hovorí sa, že každý je nahraditeľný, no oni nie. Navždy zostanú velikánmi, ktorí sa odovzdali svojmu Liptovu a celému slovenskému folklóru," dodal Bútor.

zdroj: TASR foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM