Slávka Kellová Rôzne

Východná oživí tradičné formy folklóru

Pôvodné podoby folklóru priblíži už o mesiac 57. ročník folklórneho festivalu Východná. Východná sa tradične uskutoční na začiatku letnej sezóny od 1. do 3. júla.

„Rozhodli sme sa, že sa pokúsime najmä mladým divákom, aj samozrejme dospelých, rodinám s deťmi a starším ľuďom priblížiť to pôvodné v rámci tradičnej ľudovej kultúry, …to pôvodné, čo sa nám zdá silné a zemité, to čo obdivujeme v dokumentárnych filmov z mimoeurópskych krajín, to krásne, čo vlastne vo veľmi diverzifikovanej forme máme aj doma,“ povedala pre agentúru SITA Katarína Babčáková z organizačného tímu Východnej.

Program začne v centre Liptovského Mikuláša

Tohtoročný program je venovaný trom skupinám návštevníkov. Najväčšej skupine – divákom ponúkne programy na Veľkej scéne amfiteátra vo Východnej, najmä folkloristom, ktorí sa nedostali na veľkú scénu bude určený okrem iného aj program „Talenty…“ a pre tých, čo sa chcú niečo naučiť, ponúkne festival množstvo interaktívnych aktivít – tanečných, speváckych či hudobných worshopov, zdôraznila počas tlačovej besedy Babčáková.

Východná sa začne v piatok 1. júla tradičnou „Pozvánkou do Východnej…“ v centre Liptovského Mikuláša. Na centrálnom námestí od 15:00 do 16:00 predstavia svoje umenie zahraniční hostia Východnej – špičkový maďarský folklórny súbor Forrás, poľská Ľudová hudba Jána Karpiela-Bulecku zo Zakopaného s tanečníkmi a z Ukrajiny folklórna skupina Kralytsia.

Program v samotnej obci Východná sa na Veľkej scéne amfiteátra odštartuje o 19:00. V programe sa popri zahraničných hosťoch predstavia aj domáce folklórne kolektívy i jednotlivci. Východná zaspomína na dve významné osobnosti slovenskej folkloristiky, ktoré tento rok navždy odišli. Poctou Klimentovi Ondrejkovi a Jozefovi Majerčíkovi bude program s jednoduchým názvom Ďakujeme.

Školy tanca a spevu

Autori v ňom prepoja projekcie archívnych záznamov s choreografiami inšpirovanými tvorbou oboch legiend. Návštevníci najstaršieho a najrozsiahlejšieho celoslovenského folklórneho festivalu s medzinárodnou účasťou na Slovensku si ich budú môcť pripomenúť hneď v prvý večer, v piatok 1. júla od 22:00 v programe „Ďakujeme…“.

Dramaturgia tohto ročníka festivalu sa vráti k starším koncepciám odborníkov z oblasti tradičnej kultúry. Pribudnú školy tanca, spevu a hry na hudobné nástroje pre dospelých a aj remesiel, ktoré ponúknu i staršie, pôvodné formy folklóru. Premietať sa budú archívne záznamy pôvodných foriem ľudového tanca a hudby. Medzi účinkujúcimi v jednotlivých autorských programoch sa predstavia i víťazi posledných ročníkov celoštátnych súťaží v ľudovom tanci detí aj dospelých a špeciálna pozornosť sa venuje výstupom najstarších folkloristov. Ilustračné foto. Foto: SITA/Gabriel Lipták

Napríklad z Česka príde veľa detských súborov. Súčasťou festivalového programu bude okrem iného i odborný seminár mladých tvorcov, choreografov, tanečných pedagógov, etnológov na tému smerovania folklórnych festivalov a podôb folklorizmu v súčasnosti.

V programe sú aj obľúbené podujatia ako sprievod obcou Východná, jarmok, tradičná kuchyňa, práca rezbárov pre areál amfiteátra Východná – Kresané do dreva, výstavy, zábavy a ďalšie podujatia.

Z tradičných, pôvodných foriem ľudového umenia sa návštevníci Východnej môžu napríklad tešiť na „typy tancov z jednotlivých regiónov tancované najstaršou vrstvou obyvateľov – pôvodnými nositeľmi týchto tanečných tradícií, 70– až 80-ročnými tanečníkmi, ktorí sa neučili tie tance v súboroch, ale naučili sa ich ešte pri prirodzených príležitostiach, na zábavách a na svadbách. To isté sa týka spevu a hudby na ľudové hudobné nástroje, kde sme sa zamerali na pôvodný a špecifický hudobný štýl jednotlivých oblastí,“ povedala pre SITA Babčáková.

Hlavným organizátorom Východnej je z poverenia Ministerstva kultúry SR Národné osvetové centrum s podporou a spoluúčasťou Žilinského samosprávneho kraja, Liptovského kultúrneho strediska a obce Východná. Viac o festivale, kompletnom programe jeho 57. ročníka a ďalšie informácie možno nájsť na webstránke Národného osvetového centra.

zdroj, foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM