Kultúra

Východná sa cez víkend roztancuje: Festival sa pripravuje na okrúhle jubileum

V poradí 59. ročník obľúbeného festivalu tradičnej hudby a tanca sa bude konať tento víkend v obci Východná. Na návštevníkov čaká rozšírený areál amfiteátra. Tento rok je zasvätený spomienke na Jánošíka a vierozvestcov Cyrila a Metoda.

Ilustračný obrázok k článku Východná sa cez víkend roztancuje: Festival sa pripravuje na okrúhle jubileum
Foto: Slávka Kellová

Víkendové dni od 5. do 7. júla budú mať niekoľko ťažiskových oblastí – jánošíkovské a zbojnícke tradície v súvislosti s 300. výročím popravenia nášho národného hrdinu, legendy osobnostné a zvykoslovné, poslanie a význam ženy ako nositeľky vo folklóre, a tiež unikátne javy nášho tradičného kultúrneho dedičstva. Od týchto tém sa odvíjajú jednotlivé programy na Malej scéne i Veľkej scéne amfiteátra a v ďalších priestoroch areálu. Novinkou bude novopostavené tradičné Humno, v ktorom sa budú konať tanečné a hudobné tvorivé dielne (workshopy), zábavy a koncerty. Tohto roku budú v rámci interaktívnych programov vo viacerých tanečných školách výučbu sprevádzať ľudové hudby Michala Nogu a Michala Pagáča. Vo večerných hodinách sa uskutočnia koncerty atraktívnych zoskupení – After Phurikane a Balkansambel.

K jánošíkovskej tematike, aktuálnej práve tohto roku, sa viažu viaceré programy. Prvým bude vyhľadávané večerné divadelné predstavenie na veľkej scéne amfiteátra, tentoraz s Radošinským naivným divadlom, ktoré predvedie hru Jánošík po tristo rokoch. Na túto tému však návštevníci nájdu aj ďalšie hry Bou bi ten Jánošík a Zbojníckym chodníčkom. Pocte ženám sú venované kompozície Od vrkoča po čepiec i čiernu šatku a Žiale žien, z legiend osobností folklórneho hnutia to bude pripomenutie si významného choreografa a osvetového pracovníka v programe víťazov celoštátnych súťaží folklórnych kolektívov Z najlepších … v stopách Cyrila Zálešáka. Neformálna diskusia s odborníkom v oblasti tradičnej kultúry v cykle Na slovíčko s…v tomto roku bude venovaná významnému slovenskému etnografovi PhDr. Jánovi Olejníkovi.

Medzi príťažlivé programové súčasti bude nepochybne patriť účinkovanie folklórneho súboru Železiar nazvané Tanec – legenda – rituál, vystúpenie popredného maďarského folklórneho súboru Honvéd s programom Čardáš – tango z Východu, prezentácia folklórnych skupín v kompozícii Veselie, veselie a v neposlednom rade program detských folklórnych súborov pod názvom Roztancované črievičky. Výnimočné fenomény tradičnej ľudovej umeleckej kultúry zakotvili autori do programového celku Malá veľká krajina… alebo Popýšme sa vlastným perím.

Folklórne kolektívy a jednotlivci, ktorí majú chuť sa zapojiť do festivalového diania, dostanú priestor v programe Talenty. Pôsobivý sled tanečných, hudobných a vokálnych prezentácií budú môcť diváci sledovať v sobotňajšom tradičnom Sprievode obcou, v ktorom sa predstavia zástupcovia všetkých účinkujúcich. Spomenúť treba osobitý programový príspevok v podaní SĽUK-u vo forme predstavenia Tanec medzi črepinami, v ktorom odznie aj spomienka na nedávno zosnulého choreografa Ervína Vargu.

Okrem spomínaných súčastí festivalu to budú aj mimoscénické aktivity, ako je výstava Sakrálna tematika na ľudovom textile, prezentácia tradičného odevu okolitých obcí, v ktorých prevládali ovčiarske zamestnania, a taktiež prezentácia tradičného obydlia a zariadenia pod názvom Východnianska izba.

V spolupráci s ÚĽUV-om organizátori pripravili obľúbené remeselné tvorivé dielne Urob si sám a tradičný Jarmok remesiel, program Zlaté dno, obohatený o možnosť rozhovoru s remeselníkmi, a súťaže divákov o ich výrobky. Obľúbený svet detí Košiarik na priľahlej lúke ponúkne najmenším návštevníkom tanečné školičky, remeselné dielničky, výučbu riekaniek, pesničiek a ďalšie tvorivé aktivity. Jedna z najtypickejších súčastí festivalu vo Východnej – ukážka rezbárskej tvorivosti v programe Kresané do dreva, pri ktorej sa každoročne rodia nové drevené plastiky a rozširujú tak paletu artefaktov v amfiteátri, bude v tomto roku venovaná postavám svätých Cyrila a Metoda a Gorazda.

Organizátori festivalu v posledných rokoch dbajú okrem tvorby hodnotných programov aj na kvalitu občerstvenia a stravovania. Okrem revitalizovaného stravovacieho centra je zabezpečená v rámci sprievodných podujatí prezentácia salašníctva a ovčiarskych prác spojená s ochutnávkou ovčieho syra a bryndze v tradičnej Kolibe. Program dopĺňa obľúbená Tradičná kuchyňa pri Ohnisku. Známou atrakciou je pravidelné Hlásenie z Májky uprostred amfiteátra.

Záver 59. ročníka Folklórneho festivalu Východná patrí galaprogramu nazvanému Nazbíjanô, v ktorom sa predstavia popredné telesá a jednotlivci z festivalového trojdnia, a taktiež hosťujúci súbor. Názov je symbolickým pomenovaním zostavy z najúspešnejších hudobno – tanečných kreácií i blahoželanie 85. ročnému jubilantovi – legende slovenského folklóru, choreografovi Jurajovi Kubánkovi.

Tohtoročný festival je nepochybne svedectvom kvalitnej autorskej a interpretačnej prípravy a výzvou pred budúcoročným veľkým jubileom – 60. výročím konania prvého ročníka festivalu vo Východnej. Hlavným organizátorom festivalu je tradične Národné osvetové centrum z poverenia Ministerstva kultúry SR v spolupráci s obcou Východná, Liptovským kultúrnym strediskom a Žilinským samosprávnym krajom, v spolupráci s ÚĽUV-om. Prvým podujatím tohtoročného festivalu bude program Pozvánka do Východnej vo štvrtok 4. júla o 16:00 Námestí osloboditeľov v Liptovskom Mikuláši.

Foto: ilustračné, sita

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM