Tomáš Batiz Rôzne

Výnimočné nebo nad Mikulášom: Najkrajšia noc v roku sa blíži

Čaká nás augustová noc, kedy sa oplatí zdvihnúť zrak na nekonečnú oblohu. Bol by hriech nechať si ujsť toto letné vesmírne divadlo.

Ilustračný obrázok k článku Výnimočné nebo nad Mikulášom: Najkrajšia noc v roku sa blíži
Zdroj: TASR

Tak ako každý rok, aj počas týchto prázdnin máme príležitosť sledovať jeden z najznámejších a najaktívnejších meteorických rojov – Perzeidy.

Noc predtým alebo potom

Meteorický roj Perzeíd je aktívny už od druhej polovice júla a jeho aktivita končí až okolo 24. augusta

,,Maximum aktivity tohto roku pripadne na popoludňajšie hodiny 12. augusta 2016. Pre vizuálne sledovanie meteorov teda môžeme využiť predchádzajúcu alebo nasledujúcu noc. V maxime je možné vidieť za dobrých pozorovacích podmienok 60 – 80 meteorov za hodinu," vysvetľuje RNDr. Svetozár Štefeček zo Slovenského zväzu astronómov (SZA).

Ako odporúča odborník zo SZA, na sledovanie tohto prírodného fenoménu si musíme zvoliť oblasť s minimálnym svetelným znečistením a horizontom bez väčších prírodných prekážok, akými sú stromy či kopce. V Liptovskom Mikuláši patrí medzi obľúbené miesta na sledovanie letných meteorických rojov vrch Háj-Nicovô.

Vyššia frekvencia

,,Radiant roja, teda miesto na oblohe, odkiaľ meteory zdanlivo vylietavajú, sa nachádza v severozápadnej časti súhvezdia Perzeus a tak s ohľadom na jeho výšku nad obzorom i súmrak nastáva čas vhodný na pozorovanie meteorov po 23. hodine," uviedol Štefeček s tým, že pozorovacie podmienky sú tohto roku vcelku priaznivé, zvlášť v druhej polovici noci po západe Mesiaca, ktorý je po prvej štvrti.

Meteorov by sme tento rok mohli napočítať viac než obvykle. Tradičné maximum má byť totiž charakterizované vyššou hodinovou frekvenciou.

Bonusom pozorovania je, že okrem samotných Perzeíd sa môžeme po západe Slnka pokochať Jupiterom nízko nad obzorom a neskôr, už na tmavšej oblohe, aj Marsom a Saturnom. Nad nimi bude Mesiac a nižšie jasná hviezda Antares zo Škorpióna.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM