Slávka Kellová Krimi

Vyšná Boca: Dohášanie požiaru komplikuje silný vietor

AKTUALIZOVANÉ! Dohášanie požiaru rúbaniska v katastri obce Vyšná Boca, ktorý sa rozhorel v sobotu 28. apríla okolo 13:00, sťažuje silný vietor. Pomáhajú dva vrtuľníky.

„Cez noc sa rozfúkané plamene trochu rozšírili, no zo zvážnicami a snehovými poľami ohraničeného požiariska neprenikli do žiadnych okolitých lesných porastov,“ spresnila riaditeľka Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Liptovskom Mikuláši Eva Krajčiová, s tým, že v ťažko dostupnom teréne masívu Rovnej hole, kde bol obdobný požiar aj koncom novembra, zasahujú štyri desiatky hasičov a dva vrtuľníky Letky Ministerstva vnútra SR.

Sobota 28.4.

** „Požiarisko má maximálnu rozlohu približne 25 ha a do veľkej miery je lokalizované prírodnými prekážkami, zvážnicami a starými snehovými pláňami. Pokiaľ sa výrazne nezmenia poveternostné podmienky, nemalo by dôjsť k priamemu ohrozeniu lesného porastu,“** spresnila riaditeľka liptovskomiku­lášskeho Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Eva Krajčiová.

Ďalej uviedla, že očakávajú pomoc zo vzduchu. „Vzhľadom na pokročilosť času by nebolo efektívne púšťať sa do pozemného hasenia celého rúbaniska. Privolaný vrtuľník by nám mal pomôcť zabezpečiť účinnú lokalizáciu. Robíme všetko preto, aby sa požiar nemohol rozšíriť na les,“ dodala Krajčiová s tým, že bez podrobného preskúmania si netrúfa potvrdiť domnienku, že príčinou vzniku požiaru bolo povolené spaľovanie haluziny.

Nad liptovskou obcou Vyšná Boca neďaleko horského priechodu Čertovica sa rozhorel hrebeň masívu Rovnej hole krátko pred 13:00. Tú istú lesnú lokalitu zachvátil rozsiahly požiar koncom novembra minulého roka.** „Šľahajúce plamene a hustý dym sme videli až dolu z dediny. Ihneď som preto upovedomila dispečing liptovskomiku­lášskych hasičov, ktorí už k nám vyslali zásahové vozidlá,“** dodala starostka Vyšnej Boce.

Správu sme aktualizovali 29.4. o 13:49 mikuláš24/tasr foto: Vlado Rády

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM