Romana Buganová Samospráva

Vysoké horúčavy v Mikuláši? 3 opatrenia, ktoré sa rozhodlo mesto realizovať

Horúčavy nepoľavujú, extrémne vysoké teploty sa nevyhýbajú ani Liptovskému Mikulášu. Aj naše mesto preto realizuje niekoľko opatrení, ktoré to sú?

Ilustračný obrázok k článku Vysoké horúčavy v Mikuláši? 3 opatrenia, ktoré sa rozhodlo mesto realizovať
Zdroj: Dnes24.sk

Skrátený pracovný čas pre zamestnancov mestského úradu, polievanie námestia a priľahlých ulíc, ako aj každodenné závlahy mestskej zelene – to všetko sú opatrenia, ktoré už niekoľko týždňov uplatňuje na svojom území pre vysoké teploty mikulášska mestská samospráva.

Zmena pracovnej doby

Zamestnanci úradu majú možnosť zmeny pracovnej doby. „V prípade potreby môžu vybavovať svoju agendu už od šiestej ráno a o druhej môžu budovu radnice opustiť. Chod každého odboru je samozrejme zabezpečený až do konca stránkových hodín,“ priblížila prednostka Mestského úradu v Liptovskom Mikuláši Martina Kapitáňová.

Zmenený pracovný režim sa na úrade osvedčil už v minulosti. „V niektorých južných kanceláriách nameriame v posledných dňoch aj 34 stupňov, pričom zamestnávateľ musí riešiť situáciu už od 28 stupňov,“ dodala prednostka. Nielen pre zamestnancov, ale aj návštevníkov mestského úradu zabezpečila radnica pitný režim prostredníctvom výdajníka vody, ktorý je umiestnený v Centre služieb občanom mesta v budove mestského úradu.

Najnáročnejšie sú kvetinové záhony

S horúčavami bojuje samospráva aj v meste, a to predovšetkým pre sálanie tepla z asfaltu a dlažby. Priestranstvá, kde je zvýšená frekvencia ľudí, zalieva cisterna tisíckami litrov vody.

„Každý deň kropíme mesto a priľahlé ulice štyrmi až piatimi cisternami vody, ktorú čerpáme z potoku Jalovčianka. Vystriekame tak v meste denne asi 40 tisíc litrov úžitkovej vody,“ informoval riaditeľ Verejnoprospešných služieb mesta Liptovský Mikuláš Dušan Grešo.

Cisterna, ktorá cez deň kropí ulice, v noci už od jednej hodiny zalieva mestskú zeleň. „Potrebujeme so zalievaním skončiť už okolo siedmej, aby záhony a trvalky nespálilo slnko,“ vysvetlil Grešo nočné zalievanie. Raz týždenne polievajú pracovníci Verejnoprospešných služieb mesta aj dreviny, ktoré by si bez vody s extrémnymi teplami nevedeli poradiť.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM