Tomáš Batiz Správy

Výstavba urgentného príjmu v liptovskej nemocnici: Proti je počasie

Práce na budovaní urgentného príjmu v Liptovskej nemocnici s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu pokračujú s krátkym zdržaním.

Ilustračný obrázok k článku Výstavba urgentného príjmu v liptovskej nemocnici: Proti je počasie
Zdroj: regionálny štáb TV JOJ

Celý problém rekonštrukcie sa snažia riešiť za pochodu. Stavbárov trápi najmä poveternostná situácia, ktorá im ich prácu výrazne sťažuje.

„Žiadna stavba nie je bezproblémová. Aj tu sa vyskytli problémy, ktoré sa snažíme riešiť za pochodu. Síce nám to spôsobuje menší časový sklz, no myslím si, že ho ešte vieme dobehnúť. Horšie to je s poveternostnou situáciou, pretože pre stavbárov začína nie práve najvhodnejšie obdobie. Počítam s tým, že výstavba sa predĺži približne o mesiac,“ povedal Vladimír Majtán, riaditeľ odboru investícií Úradu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK).

Termín chcú dodržať

Nespokojnosť so zdržaním na strane dodávateľa vyjadril počas dnešného kontrolného dňa na stavbe aj predseda ŽSK Juraj Blanár. „Máme platnú zmluvu a budeme maximálne tlačiť na to, aby bola dodržaná, avšak pri zachovaní kvality. Stavbyvedúci ma uistil, že tu nasadia dostatočné pracovné kapacity, aby dodržali termín dokončenia prác vo februári 2017. Dnešný kontrolný deň dokázal, že práce sa rozvinuli naplno,“ podotkol.

Uvedomujú si dôležitosť

Podľa Blanára je vybudovanie urgentného príjmu v Liptovskom Mikuláši veľmi dôležité, keďže Liptov je najnavštevovanejšia časť celého Žilinského kraja. „V súčasnosti budujeme urgentné príjmy vo všetkých našich nemocniciach. Ten najväčší, z hľadiska výšky investície, práve tu v liptovskej nemocnici,“ skonštatoval s tým, že ŽSK investuje ako zriaďovateľ štyroch nemocníc do výstavby urgentných príjmov v týchto nemocniciach 2,2 milióna eur, z čoho 630.000 eur v Liptovskom Mikuláši. Ďalších takmer 1,5 milióna eur si vyžiada vybavenie urgentných príjmov.

„Budujeme ho z dvoch dôvodov. Prvým je, že dáme zadosťučinenie legislatíve, podľa ktorej by liptovská nemocnica mala mať vybudované aj takéto pracovisko. Druhým je zefektívnenie manažmentu pacienta. Dnes, keď príde rýchla zdravotná pomoc, každého pacienta vezie podľa akútnosti na jednotlivé oddelenia. Keď bude urgentný príjem vybudovaný, manažment pacienta bude sústredený na jednom mieste,“ vysvetlila riaditeľka nemocnice Ľudmila Pohančeníková. Podľa jej odhadu využijú služby oddelenia urgentného príjmu tisícky pacientov ročne.

Modernizácia Liptovskej nemocnice s poliklinikou v Liptovskom Mikuláši bude pokračovať vybudovaním očnej kliniky, ktorá pacientom poskytne jednodňovú chirurgiu. Práce by mohli začať ešte v tomto roku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM