Slávka Kellová Rôzne

Vzbura pre rómsku bytovku? Všetko je inak...

Vedenie liptovskomikulášskej radnice vyvrátilo dezinformácie, ktoré viedli k vzniku petície proti údajnej výstavbe bytovky nižšieho štandardu pre Rómov. V dotknutej mestskej časti Palúdzka ju za pár dní podpísalo približne 1200 obyvateľov, čo predsta

** „Niektorí ľudia vykonštruovali, že chceme stavať nejakú bytovku a nasťahovať do nej Rómov z osady Hlboké. Nemám nič proti zaktivizovaniu verejnosti, pokiaľ ide o dobrú vec, no musím byť zásadne proti akémukoľvek podnecovaniu rasistických nálad. Na stretnutí som to zdôraznil aj zástupcom petičného výboru, že veci treba riešiť konkrétne, nie chodiť s bubnom na zajace a zbytočne vyvolávať nepriateľskú atmosféru,“** uviedol primátor Alexander Slafkovský.

Nedorozumenie podľa neho vzniklo v súvislosti so žiadosťou jedného majiteľa nehnuteľnosti v spomínanej lokalite o povolenie na jej rekonštrukciu, prístavbu a nadstavbu. „Chce si na svojom a za svoje postaviť radový dom pre seba a svoju rodinu. Myslím si, že takúto iniciatívu, najmä keď chce Róm stavať úplne legálne v súlade so zákonmi, treba skôr podporiť ako brzdiť,“ prízvukoval primátor.

„Žiadna nízkoštandardná bytovka v Palúdzke nevyrastie. Som presvedčený, že iniciatíva okolo petície sa veľmi rýchlo ukončí a vysvetlí k spokojnosti obyvateľov. Na spomínanom stretnutí sme sa s jej signatármi dohodli na príprave architektonickej štúdie a územného plánu tejto zóny. Ďalej na záväzku, že kým nebudú hotové tieto dokumenty, mesto tam nepredá svoje pozemky a v najbližších rokoch dá zbúrať všetky stavby, ktoré z hygienického hľadiska nevyhovujú na bývanie,“ spresnil Slafkovský. Tí by mali byť podľa predbežných informácií presťahovaní do zariadenia nižšieho štandardu, ktoré mesto plánuje postaviť v mestskej časti Hlboké.

Súvisiace články:
Rómovia topiaci sa v smetiach: Pomôže nová kamera?
Kotleba zavítal pod Krásnu Hôrku. Prezradil ďalšiu novinku!

mikuláš24/tasr foto:

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM