Slávka Kellová Rôzne

Za sociálne služby si priplatíme

V Liptovskom Mikuláši sa od júla zvyšujú poplatky za sociálnu starostlivosť. Poberatelia týchto služieb si totiž ponovom musia platiť zákonom stanovenú polovicu zo skutočných nákladov.

V marci tohto roka bol prijatý zákon, ktorý určuje, že poberatelia sociálnej starostlivosti si musia od 1. júla 2012 zaplatiť 50% z ekonomicky oprávnených nákladov. Pri platbách za opatrovateľskú staroslivosť sa mení celá filozofia vyberania poplatkov. Kým doteraz platili poberatelia tejto mestskej služby podľa výšky príjmu, teraz sa suma za službu paušalizuje.

Všetci rovnako[/size][/co­lor]

**„Poberatelia boli rozdelení do troch skupín. Tí s príjmom do 290 eur platili 1 euro za hodinu opatrovateľskej služby, od 291 do 440 platili 1,50 a obyvatelia, ktorí mali príjem nad 440 eur platili 2 eurá. Odteraz budú všetci platiť rovnako 1,71 eur za 1 hodinu opatrovateľskej služby,“ **vysvetľuje zmeny Ľubomíra Gloneková, vedúca sociálneho oddelenia v Liptovskom Mikuláši.

To prinesie pre 46 obyvateľov mesta zvýšenie platieb za opatrovateľskú starostlivosť, ďalšia dvadsiatka ľudí si prilepší. Ak sa po cenových úpravách nezníži počet poberateľov opatrovateľskej služby do mestskej kasy to prinesie predpokladané zvýšenie o zhruba 6 000 eur.

V zariadení pre seniorov a domove sociálnych služieb a v zariadení s opatrovateľskou službou, ktoré má mesto v zriaďovateľskej pôsobnosti sa menili takmer všetky úhrady. „V pobytových zariadeniach sa úhrada platí za jednotlivé odborné a obslužné činnosti. Ich cena sa upravuje tak, aby ich súčet predstavoval 50% oprávnených nákladov. Výšky úhrad za ošetrovateľskú starostlivosť a stravu sa nemenia,“ dodáva Ľubomíra Gloneková. V domove s opatrovateľskou službou si obyvatelia zaplatia 50,3% z oprávnených nákladov.

Dočasný stav?[/size][/co­lor]

Všetky slovenské samosprávy museli do konca júna prijať zmeny vo Všeobecne záväzných nariadeniach, ktoré upravovali výšky poplatkov za poskytovanie sociálnej starostlivosti. Tento krok vzbudil vlnu nevôle vo viacerých mestách a obciach.

** „Je to určite nepríjemná správa pre ľudí, ktorí potrebujú takúto pomoc. Tento krok bol prijatý pravicovou vládou, ktorá nezohľadnila sociálne podmienky občanov,“** povedal po schválení nového VZN opozičný poslanec Rudolf Urbanovič.** „Som presvedčený o tom, ze tento zákon tak, ako bol schválený bude pozmenený. My musíme mať teraz nejaké VZN schválené, ale podľa môjho názoru nevstúpi do platnosti,“** hovorí Alexander Slafkovský, primátor Liptovského Mikuláša.

Ak sa tak stane, s výškami poplatkov sa bude opäť hýbať.** „Zrejme sa stretneme niekde medzi tým, čo už je schválené a tým, čo bolo schválené v minulosti. Môže to priniesť určité zvýšenie pre ľudí, ktorí sú poberateľmi sociálnej starostlivosti, ale len v medziach zákona. Všetko závisí od toho k akým zmenách dôjde,“** dodáva Slafkovský.

Súvisiaci článok: [link=http://www­.mikulas24.sk/clan­ky?extend.93943_Ob­cania-sa-postavili-proti-zvyseniu-poplatkov-za-opatrovanie]Občania sa postavili proti zvýšeniu poplatkov za opatrovanie[/link]

foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM