Správy

Začala sa záchrana Vrbického plesa: Vráti sa do Demänovskej Doliny člnkovanie?

V Liptove sa začal proces záchrany Vrbického plesa. Jeden z najväčších prírodných skvostov Nízkych Tatier a Demänovskej Doliny roky postupne zarastal vegetáciou a hrozil mu úplný zánik. Vďaka nasadeniu tímu odborníkov a potápačov tak bude možno opäť realitou člnkovanie po plese.

Ilustračný obrázok k článku Začala sa záchrana Vrbického plesa: Vráti sa do Demänovskej Doliny člnkovanie?
Zdroj: Dnes24.sk

Národná prírodná pamiatka v ochrannom pásme sa v uplynulých rokoch mohla cítiť ako od macochy. Medzi rokmi 1988–2009 jeho plocha zarástla vynorenou vegetáciou o 43 % a dnes tvorí takmer 18 % celkovej výmery vodnej hladiny. Najhoršia situácia je najmä v zónach s hĺbkou do 50 cm, kde sa najlepšie darí makrofytám. „Projekt bude realizovaný v dvoch etapách. Cieľom projektu je kvalitatívna revitalizácia vôd Vrbického plesoa, teda odstránenie nežiaduceho zarastania dna a brehov. V súčasnosti prebieha vyčistenie plesa kosením pálky širokolistej a ostrice zobáčikatej, nasledovať bude monitoring vôd, fauny a flóry," povedala Ľubomíra Klepáčová, starostka obce Demänovská Dolina.

Obnova člnkovania

V druhej etape obec plánuje obnovu člnkovania. „Veríme, že tieto práce pomôžu zachrániť Vrbické pleso ako prírodný unikát, pretože v opačnom prípade by došlo k jeho postupnému zarasteniu. Jeden z klenotov Demänovskej Doliny tak bude stále prístupný návštevníkom,“ dodala Ľ. Klepáčová.

Revitalizácia Vrbického Plesa je ďalším z projektov, ktoré majú pritiahnuť pozornosť turistov a zároveň zatraktívniť prostredie v doline. "Spolu s Oddychovou zónou Biela Púť, Drakoparkom Chopok a mnohými ďalšími zámermi, tak pod druhým najväčším kopcom Nízkych Tatier vzniká komplexný areál, ktorý svojim vzhľadom a možnosťami poteší oko i dušu každého návštevníka,“ konštatuje Darina Bartková, riaditeľka OOCR Region Liptov.

Foto: ilustračné, OOCR RL

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM