Slávka Kellová Krimi

Začína rekonštrukcia budovy múzea ochrany prírody

V týchto dňoch sa začína rozsiahla komplexná rekonštrukcia sídelnej historickej budovy Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva (SMOPaJ) a jeho stálych expozícií v centre Liptovského Mikuláša.

Rekonštrukčné práce, počas ktorých bude preinvestovaných takmer 9,6 milióna z fondov EÚ, potrvajú viac ako dva roky. „Nielen mňa určite teší, že naše rezortné organizácie dokážu aj bez externej pomoci vypracovať projekty a získať prostredníctvom nich významnú finančnú podporu. Verím, že v tomto konkrétnom prípade bude využitá transparentne na nepochybne dobrý účel opravy múzea a environmentálnej výchovy širokej verejnosti,“ skonštatoval minister životného prostredia József Nagy.

Nevyhovujúci stav pôvodného objektu jezuitského kláštora z konca 18. storočia si podľa riaditeľky SMOPaJ Dany Šubovej už dlhšie žiadal komplexnú rekonštrukciu. „Napríklad, zastarané kúrenie a inžinierske siete boli neúnosne nehospodárne,“ uviedla pre TASR s tým, že 44 zamestnancov našlo dočasný azyl na nerušenú činnosť v druhej budove múzea v tesnej blízkosti rekonštruované­ho sídla.

„Zmyslom veľkého projektu je okrem urbanisticky veľmi citlivej záchrany vzácnej stavebnej pamiatky aj jej ďalšie zmysluplné využitie. Tieto úpravy výrazne rozšíria doterajšie priestory a zlepšia možnosti našich prezentačných a vzdelávacích aktivít,“ zdôraznila Šubová.

Suterén vyplnia obsažné jaskyniarske expozície. Na prízemí bude veľká výstavná miestnosť, polyfunkčný konferenčný priestor či knižnica. Expozície o Zemi, rozčlenené do oblastí mineralógie, botaniky, zoológie, paleontológie a sústavy chránených území Natura 2000, zaberú prvé poschodie. V podkroví budú zdokumentované aktivity ľudí v horách a ich vplyv na prírodu.

zdroj: TASR foto: TASR, skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM