Slávka Kellová Rôzne

Začína sa nultý ročník súťaže Hľadaj vážku!

Občianske združenie Aqua vita – Živá voda, spoločnosť pre spoznávanie a záchranu mokradí, vyhlásilo nultý ročník súťaže pod názvom Hľadaj vážku! pre detské a mládežnícke skupiny. Počas začínajúcej sa vegetačnej sezóny budú môcť mapovať ľubovoľne vybr

„Vážky sú nápadné, pestré, každý si ich všimne a veľmi ľahko sa druhovo určujú. Prostredníctvom vážok chceme pritiahnuť pozornosť na mokrade, ktoré väčšina ľudí chybne považuje za neproduktívne a zbytočné. Často ich zavážajú odpadom, odvodňujú, lebo nevidia ich zmysel, ale mokrade majú v krajine veľmi dôležitú a nezastupiteľnú funkciu,“ zdôraznil predseda združenia Dušan Šácha.

Na území Slovenska žije podľa neho približne 65 až 70 druhov vážok. „Niektoré sa vyskytujú veľmi často, iné naopak zriedkavejšie. Možnosť zbadať vážky v našej prírode teda je, len treba zájsť k rieke, rybníku alebo prameňu a dobre sa tam obzerať okolo seba, čo tam poletuje či sedí,“ vysvetlil s tým, že vážky žili na Zemi už pred 300 miliónmi rokov.

„Prípadným záujemcom odporúčam, aby si vyhľadali našu internetovú stránku s podrobnými informáciami. Nájdu tam zrozumiteľný kľúč na určovanie spozorovaných vážok, podrobné pravidlá súťaže i odpovede na najčastejšie otázky. Stačí sa len jednoducho zaregistrovať a na základe pozorovaní prírody priebežne vypĺňať prehľadné formuláre. Koncom roka to celé vyhodnotíme a zo zozbieraných údajov zostavíme akýsi atlas,“ dodal autor súťažného projektu pre deti a mládež.

zdroj, foto:TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM