Tomáš Batiz Správy

Záhrada mestského múzea: Cez leto sa mení na kinosálu i tančiareň

Záhrada mestského Múzea Janka Kráľa v centre Liptovského Mikuláša sa v letných mesiacoch mení na prírodnú kinosálu pod hviezdami, geniálny park či retro tančiareň.

Ilustračný obrázok k článku Záhrada mestského múzea: Cez leto sa mení na kinosálu i tančiareň
Zdroj: TASR

Podľa riaditeľa múzea Jaroslava Hrica má záhrada veľký potenciál stať sa živým srdcom mesta. Toto leto do nej zavítali už stovky návštevníkov.

Mestské múzeum si tento rok pripomína 160. výročie narodenia svetoznámeho rodáka, vedca a technika, profesora Aurela Stodolu. „Počas letných mesiacov pokračujeme v spomienkových aktivitách, na ktoré využívame skôr exteriér ako interiér múzea. Každý piatok sa múzejná záhrada, ktorú sme otvorili verejnosti, zmení na geniálny park. Šikovní fyzici tu interaktívnou formou približujú návštevníkom rôzne vedecké a fyzikálne princípy a pokusy,“ načrtol Hric.

Keďže mesto nemá špecializovaný amfiteáter, z múzejnej záhrady sa každú stredu večer počas letných prázdnin stane improvizované záhradné kino. „Ako premietacie plátno nám slúži jedna zo stien. Aktivitu realizujeme spolu s mestským domom kultúry. Ľudia si k nám radi nájdu cestu, v týchto priestoroch sme privítali už aj vyše dvesto návštevníkov,“ doplnil riaditeľ múzea s tým, že tento rok je k nim žičlivé aj počasie. V minulých rokoch museli väčšinu programu presúvať pre dážď.

Leto v múzejnej záhrade tradične vyvrcholí retro tančiarňou, ktorá sa teraz bude niesť v štýle 30. až 50. rokov minulého storočia. „Keď sme začali budovať túto tradíciu, mali sme obavy z návštevnosti i pochopenia, no verejnosť to prijala veľmi dobre. Záhrada múzea je v samom centre mesta, v tesnej blízkosti námestia, má preto veľký potenciál stať sa živým srdcom mesta,“ uzavrel Hric.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM