Tomáš Batiz Správy

Základná škola v liptovskej dedinke má celoslovenský unikát: Teraz oň však bojuje

Základná škola v dedinke pri Liptovskom Mikuláši sa môže pochváliť celoslovenským unikátom. Teraz ale v obci spájajú sily, aby oň neprišli.

Ilustračný obrázok k článku Základná škola v liptovskej dedinke má celoslovenský unikát: Teraz oň však bojuje
Zdroj: TASR

Základná škola Milana Rúfusa v podhorskej liptovskej obci Závažná Poruba, neďaleko Liptovského Mikuláša, je jedinou na Slovensku, ktorej súčasťou je zvonica. Zub času sa však na 42-metrovej veži so zvonmi podpísal a už niekoľko týždňov sa ich hlas po obci nerozlieha. Zachrániť ich má vyhlásená dobrovoľná finančná zbierka.

Obyvatelia chceli zvonicu

Bývalú evanjelickú školu postavili v roku 1865. Jej súčasťou bola jedna trieda a byt pre učiteľa. Postupom času však škola kapacitne nepostačovala a rozhodli sa nadstaviť ďalšie poschodie. „V roku 1911, keď budovali priestory pre druhú triedu a byt pre ďalšieho učiteľa, obyvatelia zistili, že im treba zvonicu. Boli takí prezieraví, že ju postavili počas nadstavby ako súčasť školského objektu,“ uviedol zástupca starostu Závažnej Poruby Dušan Migaľa.

Čo válka lidu vzala, to láska lidu nahradila

Pôvodne osadili do veže dva zvony, ktoré odliali v Budapešti. Veľký zvon s hmotnosťou 350 kilogramov je bohato zdobený symbolmi kresťanstva, menší zvon vážil 250 kilogramov. „Keď prišla prvá svetová vojna, zo zvonov vyrábali guľky a kanóny. Aj naši občania museli jeden zvon, ten menší, odovzdať, i keď sa tomu bránili. Po vojne sa opäť poskladali a dali odliať náhradný 260-kilogramový zvon s nápisom Čo válka lidu vzala, to láska lidu nahradila,“ doplnil s tým, že od svojej inštalácie zvonili zvony nepretržite.

Náročné financovanie

V súčasnosti je potrebné kompletne zrekonštruovať nosnú konštrukciu a mechanizmus, ktorý ich poháňa. Modernizácia je finančne náročná, vyžiada si takmer 6500 eur. „Zvony boli osadené na drevenej stolici, ktorá už nespĺňala statické ani nosné kritériá. Celú túto stolicu sme teraz museli rozpíliť a nahradiť ju oceľovou konštrukciou. Zvony budú plne automatizované a nadstavené na svetový čas vo Frankfurte, nemali by meškať ani sekundu,“ vysvetlil starosta Pavel Beťko. Ako podotkol, porucha prišla nečakane a v obecnom rozpočte nemali na opravu vyčlenené finančné prostriedky, preto sa rozhodli vyhlásiť finančnú zbierku. Darcovia môžu poslať peniaze priamo na bankový účet obce, alebo ich v hotovosti vložiť do pokladničky na obecnom úrade.

Za viac ako storočie sa zvony stali prirodzenou súčasťou života v obci a obyvatelia sú na ne zvyknutí. „Okrem toho, že hlásia čas, oznamujú aj významné udalosti, napríklad sobáš, smrť či služby Božie. Svoj význam majú aj v civilnej ochrane,“ dodal starosta.

foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM