záruba martin Rôzne

Zámočku v centre mesta by už nemalo hroziť zbúranie

(TASR) – Atraktívnemu zámočku, pôvodne letnej vilke významnej liptovskomikulášskej rodiny Stodolovcov postavenej v roku 1902, by už nemalo hroziť prípadné zbúranie.

Hovorkyňa samosprávy Viktória Čapčíková dnes informovala TASR, že Ministerstvo kultúry a cestovného ruchu SR potvrdilo vyhlásenie tohto objektu Pamiatkovým úradom SR za národnú kultúrnu pamiatku.
Podľa primátora Jána Blcháča je toto rozhodnutie vynikajúcou správou. „Je to jeden z najvzácnejších architektonických skvostov a zároveň symbolov nášho mesta. Bolo by veľkou škodou, keby sme oň prišli,“ zdôraznil s tým, že radnica na základe informácií viacerých občanov o úmysle vtedajších majiteľov zbúrať zámoček už dávnejšie iniciovala petíciu na jeho záchranu a návrh na vyhlásenie za národnú kultúrnu pamiatku.
Proti následnému súhlasnému rozhodnutiu Pamiatkového úradu SR z polovice júla tohto roku podal vtedajší majiteľ odvolanie, ktoré spomínané aktuálne rozhodnutie ministerstva kultúry zamietlo. „Určite je to pozitívny krok, ale aj tak stále záleží najmä na ďalšom prístupe majiteľa,“ uviedol jeden z prvých iniciátorov záchrany zámočka, historik umenia Maroš Semančík.
„Opäť sa raz ukázalo, že zvýšený záujem a tlak verejnosti a samosprávy dokáže pomôcť. Architektonicky a kultúrne mimoriadne hodnotný objekt sa teraz podarilo zachrániť aspoň formálne. Opakujem, obdobne ako v mnohých iných prípadoch je definitívny osud v rukách majiteľa, jeho kultúrnosti a zámerov,“ poukázal na základe poslednej osobnej obhliadky na značné chátranie zámočka.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM