Monika Földešiová Rôzne

Zapojte do chudnutia aj svoje srdce

Uvažovali ste niekedy o tom, prečo strácame vitalitu, alebo prečo starneme? Prečo sa na nás lepia kilogramy tuku a s pribúdajúcim vekom máme naše zdravie čoraz menej pod kontrolou?

Odpoveď je jednoduchá. Kontrolovať svoje zdravie, vitalitu i náš výzor môžeme len vtedy, ak si dokážeme udržať stav našej kondícii na vysokej úrovni. Najdôležitejší v našom tele je srdcovo-cievny systém. Efektívny prietok krvi je kľúčový v otázkach zdravia, imunity, športových výkonov, distribúcie výživných látok a rozhoduje o efektivite, s akou bude fungovať naše telo. A tiež aj o tom, ako budeme vyzerať. Ak prietok krvi nie je optimálny, organizmus nie je schopný udržiavať optimálnu funkcionalitu všetkých orgánov tela.

A čo musíte urobiť aby ste významne zvyšovali efektivitu srdcovo-cievneho systému? Odpoveď je opäť veľmi jednoduchá – zapojte všetky typy svalových vlákien vo vašom tele a všetko bude v najväčšom poriadku. Aby ste mali zdravé srdce, nepotrebujete brať lieky. Naopak, musíte celoživotne realizovať účelové pohybové zaťaženie. Bez pohybu vaše srdce slabne, chorľavie a nie je schopné zabezpečovať pre vás efektívnu distribúciu krvi. To je primárny dôvod, prečo naše telo stráca vitalitu, starne, chradne, stráca svalovú hmotu a následne nekontrolovateľne naberá kilogramy tuku.

Aby ste mali zdravé srdce, musíte do pohybu zapojiť všetky tri typy svalových vlákien, ktoré vaše telo má. Dôležitá je informácia, že čím viac svalových vlákien pri tréningu zapojíte, tým viac rastových hormónov sa vylúči. To pre vaše telo prináša desiatky výhod (svaly, redukcia tuku, zdravé orgány, silné kosti a ďalšie).

Čo musíte teda presne robiť? Musíte dať zabrať pomalým svalovým vláknam (červená svalovina), tie sú aktivované najmä silovým cvičením. Musíte dať zabrať rýchlym svalovým vláknam (biela svalovina), tie sú aktivované najmä intervalovým tréningom. A taktiež musíte dať zabrať aj super-rýchlym svalovým vláknam (biela svalovina), tie sú aktivované taktiež intervalovým tréningom (prípadne aj akceleračným tréningom, ktorý sa dá realizovať na prístrojoch Power Plate).

Klasické kardio cvičenie (v zóne) kompletne vynecháva z pohybu bielu (rýchlu) svalovú hmotu a tá následne atrofuje (stráca sa). Ak neprecvičujete bielu svalovú hmotu, v skutočnosti takmer vôbec neprecvičujete svoje srdce, alebo len napoly. Vystríhajte sa tejto chybe v cvičení a uvažujte ako zlepšiť svoju aktuálnu kondíciu aspoň o kúsok.

Dúfame, že máte mnoho ďalších otázok, ako napríklad:

  • aké stravovanie prináša najlepšie výsledky pri snahe schudnúť hmotnosť správne z tukov (a nie svalov)?
  • čo je to vlastne ten intervalový tréning?
  • aké formy silového a intervalového tréningu by som mal /-a zvoliť?

Ako správne tušíte, odpovede na tieto a mnohé ďalšie dôležité otázky, sa dozviete v ďalších sériách odborných článkov na pokračovanie. Zatiaľ si precvičte svoje svaly gumovým expandrom, podľa video ukážky a začnite ešte dnes

Autor: PaedDr. Vlado Zlatoš Zdroj: www.vladozlatos.com, www.bioeshop.sk Wellness Team: PaedDr. Vlado Zlatoš a Mgr. Tina Turnerová

Zapojte do chudnutia aj svoje srdce
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM