Slávka Kellová Rôzne

Zastupiteľstvo bez televízneho záznamu

Televízia Liptov už nebude prinášať záznamy z rokovaní Mestského zastupiteľstva v Liptovskom Mikuláši. Podľa primátora mesta vraj prítomnosť kamier rokovanie zbytočne predlžuje. Opozícia v zrušení vidí stratu sľubovanej transparentnosti.

Záznamy z rokovaní mestských poslancov vysielala televízia Liptov od februára 2011. Zrušenie živého vysielania bolo navrhnuté aj na májovom Mestskom zastupiteľstve poslankyňou za SDKÚ-DS, KDH, SaS, ktoré sa pretiahlo takmer do pol druhej v noci. Dnes je už rozhodnuté. Kamery na zajtrajšom zastupiteľstve nebudú. „Nechápem prečo sa na témy, ktoré sa v minulosti prijímali správou alebo brali na vedomie, rokuje do pol druhej v noci. Niektorí poslanci to podľa mňa využívajú na svoje „divadelné predstavenie“, rokovanie sa neúmerne preťahuje a prestáva byť konštruktívne,“ argumentuje primátor. Televízia tak bude prinášať informácie z diania na Mestských zastupiteľstvách formou spravodajských príspevkov.

Podľa slov opozičného poslanca Jána Blcháča, ktoré uviedol pre agentúru SITA, patria záznamy z rokovaní k najobľúbenejším medzi obyvateľmi mesta. „Mnohí ich sledujú aj celú noc. Vidia, akým ťažkopádnym spôsobom vedie primátor rokovania. Často je usvedčený z klamstva v priamom prenose,“ oponuje Blcháč, pričom nezabúda upozorniť na predvolebné sľuby živého vysielania.

Riešením rokovaní do neskorých nočných hodín by mohlo byť tiež preloženie začiatku Mestského zastupiteľstva na dopoludnie, podobne ako je to v Ružomberku. Na rokovanie zastupiteľstva sa poslanci totiž po vzájomnej dohode stretávajú o 15 hodine. Preloženie však nie je možné, kvôli pracovným povinnostiam poslancov. „Zvolať zastupiteľstvo kedy si primátor zažiada je pazvyk z totalitných čias. Nemôžem predsa nútiť obchodníka, advokáta či lekára, aby zavreli prevádzku a prišli sem. Hodinová konzultácia u právnika sa pohybuje do 50 eur,“ hovorí Slafkovský. To je taktiež suma, ktorú poslanci dostanú za prítomnosť na rokovaní Mestského zastupiteľstva.

skk

Aky máte názor na vysielanie nezostrihaných záznamov z Mestského zastupiteľstva? Vyjadrite sa v našej ankete, alebo povedzte svoj názor v Komentári

agentúrna správa zo dňa 13.5.2011

Správa o zrušení záznamov z rokovaní mesta je falošná

Exprimátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč si myslí, že za zrušením záznamov z rokovania mestského zastupiteľstva prostredníctvom TV Liptov je vytváranie informačnej bariéry a znižovanie transparentnosti.

Ján Blcháč to uviedol v stanovisku pre agentúru SITA. „Je to falošná správa, ktorú úmyselne niekto šíri a živí. Nikto z kompetentných oficiálne o zrušení nerozhodol. Jedna poslankyňa vyslovila počas rokovania zastupiteľstva želanie, aby už TV Liptov nesnímala celé rokovania, pretože sa z nich stáva turecká telenovela," interpretoval záležitosť z pohľadu mesta jeho hovorca a zároveň predseda predstavenstva Televízie Liptov Peter Lehotský.

Podľa predošlého primátora patria záznamy z rokovaní k najobľúbenejším medzi obyvateľmi mesta. „Mnohí ich sledujú aj celú noc. Vidia, akým ťažkopádnym spôsobom vedie primátor rokovania. Často je usvedčený z klamstva v priamom prenose. Pýtame sa, čo také chystá, keď sa bojí verejnej kontroly a kontroly moci opozíciou," konštatoval Blcháč.

„Diváci si sami majú možnosť urobiť obraz o tom, kto používa lož ako pracovnú metódu. Slová bývalého primátora sú vážne obvinenia, ktoré pripomínajú známe slovenské príslovie o zlodejovi, ktorý kričí, aby chytili zlodeja. Čo všetko podľa takejto logiky muselo skrývať bývalé vedenie mesta, keď TV Liptov prinášala iba komentované a manipulované spravodajstvo zo zastupiteľstiev? Predstavitelia súčasnej opozície majú na rukách hanbu pre viaceré rozhodnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu v súvislosti s neobjektívnym vysielaním televízie v rokoch 2007 až 2010," povedal Lehotský.

„Opozícia dostáva od komunálnych volieb v roku 2010 nebývalý priestor v porovnaní s tým, čo v opozícii dostávali v rokoch 2007 až 2010 ľudia z tímu súčasného primátora Alexandra Slafkovského. Vďaka súčasnej vyváženosti spravodajstva neevidujeme žiadne podanie voči televízii na rade pre vysielanie, začali sme robiť záznamy v neskrátenej podobe," podotkol Lehotský.

Blcháč poukazuje na predvolebný sľub Slafkovského o zavedení živého vysielania z rokovaní mestského zastupiteľstva. „Som za, nech sa ukáže kvalita argumentov. Žiaľ, aj keď je to technicky možné, pôjde skôr o personálny problém. Náš poslanecký klub Smer-SD, SNS a ĽS-HZDS si bude robiť záznamy sám a zverejňovať na našej internetovej stránke," vysvetlil Blcháč. „Za bývalého primátora sa nakúpila drahá technika už v roku 2008 a nevyužívala sa na priame prenosy či záznamy. Namiesto toho sme sa pozerali na manipulované informácie. Náš pôvodný úmysel robiť priame prenosy narazil na niekoľko technických úskalí súvisiacich so zvukom a titulkovaním, preto televízia prináša od 10. februára neskrátené záznamy. Od priamych prenosov z parlamentu ustúpila aj STV a tá je technicky oveľa lepšie vybavená ako ktorákoľvek mestská televízia," dodal Lehotský.

foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM