Tomáš Batiz Správy

Zaujímavá výstava v Mikuláši: Čo prinesie?

Život a prácu slovenského geografa a speleológa Antona Droppu si v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši pripomenú prednáškou.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavá výstava v Mikuláši: Čo prinesie?
Zdroj: TASR

Pripravili ju pri príležitosti 100. výročia Droppovho narodenia. Podujatie sa uskutoční 30. júna v priestoroch múzea na Školskej ulici.

Droppa v rámci speleologického výskumu zameral a zdokumentoval viac ako 360 jaskýň. Pritom usmerňoval a aktívne sa podieľal na speleologickom prieskume a objavovaní jaskýň. „V Demänovskej doline okrem prekopania spodného vchodu do Pustej jaskyne inicioval jej prepojenie s Demänovskou jaskyňou slobody,“ priblížila Šubová.

V rámci vedeckej činnosti sa Droppa zameral hlavne na morfológiu, genézu jaskýň a ich súvislosti s ostatnými krasovými javmi. „Týmto slovenskú geomorfológiu rozvíjal zo speleologického i karsologického hľadiska,“ doplnila riaditeľka múzea jaskyniarstva.

Osobnosť Droppu si jaskyniari uctia aj na jeho ulici v Liptovskom Mikuláši – Palúdzke. Spomienka sa bude konať 30. júna o 11.00 h v mieste jeho bydliska.

Dajte LIKE na náš Facebook a Instagram a máte vždy čerstvé info z Liptovského Mikuláša a okolia.

foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM