Tomáš Batiz Kultúra

Zaujímavá výstava v Mikuláši: Hlavnou myšlienkou je krása našich tradícií

Témy ako sú ľudovosť, tradícia, remeslo či folklór v modernom ponímaní prináša kolektívna výstava 19 slovenských autorov s názvom Dizajn v Liptovskej galérii P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavá výstava v Mikuláši: Hlavnou myšlienkou je krása našich tradícií
3
Galéria

Podľa kurátorky výstavy Natálie Kundisovej je na Slovensku množstvo dizajnérov, umelcov a remeselníkov, ktorí so spomínanými témami narábajú tvorivo, jedinečne a nápadito. „Výstava sa preto stala ochutnávkou kvality dizajnu a úžitkového umenia na Slovensku. Táto kvalita je badateľná nielen v nápaditosti, ale aj v remeselnom prepracovaní a estetickosti artefaktov," uviedla Kundisová.

Spoločným znakom vystavovaných artefaktov je úžitkovosť. Podľa kurátorky sú zastúpené rôznorodé tradičné a ľudové techniky, materiály a spôsoby spracovania spájajúce sa vo svojom posolstve – zachovať niektoré slovenské kultúrne dedičstvá.

Myšlienkou výstavy je pripomenutie si tradícií slovenského národa, ktorý bol vždy spätý s prírodou. Vidno to na využívaných prírodných materiáloch a rovnako na častých prírodných ornamentoch a iných prvkoch, ktoré sa stali inšpiráciou aj pre súčasných tvorcov. „Ľudovosť a tradícia preto nemusia byť vždy chápané ako anachronizmus, ale ako naše charakteristické korene, z ktorých sa dá tvorivo čerpať a zušľachťovať ich nápaditým spôsobom. Moderné tak nemusí vždy úplne opustiť to pôvodné a tradičné, aby dosiahlo svoje kvality, ale práve naopak," povedala Kundisová.

Vystavujúci autori sú Zuzana Lalíková, Peter Bližnák, Mária Bujňáková, Tibor Uhrín, Henrieta Kurčíková, Matej Rabada, Veronika Paluchová, Miroslav Mládenek, Michal Fratrič, Miloslav Jaroš, Silvia Bárdová, Silvia Turzová, Jana Potiron, Monika Popovičová – Hanečková, Viktor Devečka, Martin Jankura, Andrea Ďurianová, Pavol Capik a Eva Hegedüsová. Vystavené diela pochádzajú zo zbierok autorov, súkromníkov a doplnené sú zo zbierkového fondu Ústredia ľudovej a umeleckej výroby.

Výstava potrvá do 22. júna 2019.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM