Tomáš Batiz Kultúra

Zaujímavá výstava v Mikuláši: Tradičné predmety vytvorené netradičným spôsobom

V Liptovskom Mikuláši je otvorená nová zaujímavá výstava.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavá výstava v Mikuláši: Tradičné predmety vytvorené netradičným spôsobom
Zdroj: TASR

Tradičné úžitkové predmety vytvorené netradičným spôsobom predstaví výstava diel keramikárky Gabriely Kováčovej a umeleckého rezbára Tibora Praštiaka, inštalovaná v klubových priestoroch Liptovského kultúrneho strediska (LKS) v Liptovskom Mikuláši. Vernisáž výstavy s názvom Tradične netradične, počas ktorej bude prezentovaný krátky dokumentárny film Vladimíry Hradeckej o autoroch, sa uskutoční v utorok 4. septembra o 16.30 h. Informovala Mária Vašicová z LKS.

Rôzne spôsoby

Kováčová a Praštiak dlhodobo spolupracujú pri tvorbe rôznych dizajnérskych predmetov, kde spájajú keramiku s drevom do rôznych podôb. „Praštiak je známym liptovským rezbárom. Zaoberá sa všestranným umeleckým rezbárstvom, venuje sa tvorbe interiérových doplnkov, reliéfov, plastík, abstraktnej tvorbe, atypickej výrobe nábytku. Výrobky sú zhotovené z rôznych druhov domácich a zahraničných drevín, povrchovo upravené kvalitnými voskami alebo olejmi,“ priblížila Vašicová.

Keramikárka Kováčová sa narodila v Liptovskom Mikuláši. „V rokoch 1990 – 1994 študovala Školu úžitkového výtvarníctva v Kremnici. Po skončení školy odišla do Londýna na rok študovať anglický jazyk. Neskôr vyskúšala rôzne profesie, ako grafická dizajnérka, inštruktorka snowboardingu, učiteľka, až kým sa začala venovať práci s hlinou,“ uviedla Vašicová s tým, že od roku 2004 pracuje ako samostatne zárobkovo činná osoba, navrhuje a vyrába keramiku, zrkadlá, interiérové doplnky, šperky. Od roku 2008 žije a tvorí v Dúbrave, kde sa začala aj spolupráca Praštiakom.

Tradičné umenie

Tvorba autorov konfrontuje tradičné ľudové umenie so súčasným spracovaním. Návštevníci výstavy môžu vzhliadnuť rôzne interiérové doplnky, zrkadlá, plastiky, stoly, misy a tiež abstraktné reliéfy. „Výstava bude mať aj edukatívny rozmer, a to vo forme tvorivej dielne, ktorá sa bude konať v priestoroch LKS,“ dodala.

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a spolufinancoval Žilinský samosprávny kraj. Výstava bude širokej verejnosti sprístupnená od 31. augusta do 28. septembra.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM