Tomáš Batiz Samospráva

Zaujímavé číslo od mestských v Mikuláši: Aha, koľko pokút rozdali

Metská polícia v Liptovskom Mikuláši bola taktiež predmetom mikulášskeho zastupiteľstva. Náčelník Jančuška zhodnotil poslancom uplynulý rok.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavé číslo od mestských v Mikuláši: Aha, koľko pokút rozdali
Foto: Rastislav Búgel

Mikulášska mestská polícia riešila v uplynulom roku takmer 5 700 priestupkov. Oproti roku 2015 ide o ich mierny pokles. Taktiež o vyše tri tisíc eur klesla suma pokút uložených na mieste. „Uložili sme síce 1 800 blokových pokút, ale snažíme sa v meste pôsobiť predovšetkým preventívne. V rámci toho sme zrealizovali bezmála 140 besied a aktivít na rôzne témy. V sume za vybraté pokuty sme sa dostali zhruba na úroveň roka 2014, avšak vtedy bolo o vyše 2 000 priestupkov menej. Aj v tom vidno, že keď už pokutu ukladáme, snažíme sa skôr ľudí poučiť a informovať, ako od nich vybrať nejakú závratnú sumu,“ konštatoval náčelník mestskej polície Marián Jančuška.

Najviac bolo dopravných priestupkov

Mestská polícia v Mikuláši najčastejšie eviduje priestupky na úseku dopravy, ktoré tvoria dve tretiny zo všetkých. Nasledujú priestupky proti verejnému poriadku a všeobecne záväzným nariadeniam mesta. „Rapídne sa nám znížil počet zistených požití alkoholu osobami mladšími ako 18 rokov, o polovicu oproti roku 2015. Na území mesta sme v roku 2016 odchytili 66 psov,“ načrel do štatistiky. V rámci besied, na ktorých sa zúčastnilo vyše 3 000 ľudí, sa zameriavali na negatíva návykových látok, prevenciu pred násilnými činmi, krádežami, hovorili o pyrotechnike, šikanovaní, separovaní odpadu či o podvodoch.

Rozšíria kamerový systém

Mestská polícia má v súčasnosti 33 príslušníkov, štyri služobné autá a rovnaký počet bicyklov. Využívajú tiež približne 20 kamier. „Kamerový systém chceme rozširovať aj v tomto roku. Po technickej stránke zmodernizujeme výstroj a výzbroj našich policajtov. Verím, že obyvatelia a návštevníci mesta budú našu činnosť vnímať pozitívne,“ dodal náčelník.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM