Tomáš Batiz Samospráva

Záverečný účet mesta poslanci neschválili: Dôvodom bol predčasný odchod, VIDEO

Mikulášski poslanci chceli na druhýkrát schváliť záverečný účet mesta. Rokovanie poslancov Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Liptovskom Mikuláši sa ale skončilo predčasne.

Ilustračný obrázok k článku Záverečný účet mesta poslanci neschválili: Dôvodom bol predčasný odchod, VIDEO
Foto: Tomáš Batiz

Po odchode trojice poslancov z väčšinového poslaneckého klubu Nový Mikuláš stratilo zastupiteľstvo uznášaniaschopnosť. K schváleniu záverečného účtu za rok 2018 tak nedošlo.

Poslanec za klub Nový Mikuláš Ján Smieško uviedol, že svojím odchodom spolu s kolegami vyjadrili nesúhlas s doplnením programu rokovania. „Aby sme umožnili prerokovať vlaňajší záverečný účet mesta, traja poslanci z nášho klubu prejavili dobrú vôľu a zúčastnili sa na zasadnutí zastupiteľstva. V pôvodnej pozvánke boli obsiahnuté len dva body rokovania, no po príchode sme dostali v tlačenej forme ďalších päť bodov, čo je veľké množstvo materiálov. Mali sme za to, že sa máme držať pôvodne schváleného programu. Keďže hrozilo, že toto bude porušené, odišli sme,“ povedal.

Podľa hlavného kontrolóra mesta Jozefa Fiedora sú poslanci v zmysle zákona povinní prerokovať záverečný účet a uzavrieť ho výrokom buď „schválil bez výhrad“, alebo „schválil s výhradami“. Návrh musia prerokovať do šiestich mesiacov po uplynutí rozpočtového roka, to znamená do nedele 30. júna. Pokiaľ sa tak nestane, ide o porušenie zákona.

Schválenie dokumentu je pre mesto potrebné z hľadiska presunu minuloročného prebytku v sume 1,6 milióna eur do rezervného fondu. S týmito peniazmi mesto počíta v tohtoročnom rozpočte. Keďže zastupiteľstvo do konca tohto mesiaca záverečný účet neprerokuje, primátor mesta Ján Blcháč avizoval, že sa zrejme bude musieť o ďalších krokoch poradiť s advokátmi. Konanie niektorých poslancov vníma ako obštrukcie. „Je mi ľúto, že obyvateľom títo poslanci roztrhali rozpočet na rok 2019. Hrozí, že sa nebudú môcť realizovať viaceré investičné akcie, ako sú rekonštrukcie školských jedální, uhradiť splátky úverov či lízing za multikáru, ktorú využívajú Verejnoprospešné služby (VPS) mesta,“ poznamenal primátor.

Pokračovanie prerušeného zastupiteľstva bude podľa hovorkyne mesta Viktórie Čapčíkovej vo štvrtok 4. júla dopoludnia.

Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM