Martin Grendel Kultúra

Zdedili dar maľovať

Zamestnanci Liptovského kultúrneho strediska dnes predstavili milovníkom umenia výstavu insitných maliarov zo srbskej Kovačice (Insita - neškolený výtvarný prejav).

Kovačica leží vo Vojvodine a stala sa známou najmä vďaka insitnému výtvarnému umeniu. Zo všetkých národov, s ktorými Srbi spolu žijú, patrí osobitné a čestné miesto Slovákom. Práve oni žiaria pozitívnou tvorivou kultúrou a umeleckou energiou.

Významné postavenie v kultúrnej a umeleckej mape Srbska, Európy a sveta, zabezpečili svojou umeleckou prácou jej občania, pôvodní maliari. K známym a uznávaným, akými boli Martin Jonáš, Zuzana Chalupová, Katarína Kožíková, Ondrej Veňarský, patrí aj Ján Kňazovic. Ten si získal svojou tvorbou priazeň nielen milovníkov maliarstva, ale i odborníkov, výtvarných kritikov a teoretikov umenia. Spolu s Jonášom a Chalupovou sa tak stal ochrannou značkou pôvodnej tvorby Kovačickej školy insitného umenia.

Diela tohto umelca dopĺňajú v klubovni Liptovského kultúrneho strediska v Čiernom orly, obrazy ďalších príslušníčok rodu Kňazovic, Anny a Nataši. Práve najmladšia, Nataša, sa zúčastnila aj na slávnostnom otvorení výstavy. Tú tvorí niekoľko desiatok pestrofarebných obrazov tejto trojgeneračnej maliarskej rodiny a verejnosti bude sprístupnená do 23. februára.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM