Tomáš Batiz Rôzne

Žiaci v Kvačanoch sa starajú o poštové holuby: Úspechy na majstrovstvách sveta!

V liptovskej obci Kvačany sa miestne deti v základnej škole starajú o holuby. Mladí chovatelia sa predstavili už aj na medzinárodných súťažiach.

Ilustračný obrázok k článku Žiaci v Kvačanoch sa starajú o poštové holuby: Úspechy na majstrovstvách sveta!
Zdroj: TASR

Areál základnej školy v liptovskej obci Kvačany zdobí ako jeden z dvoch na Slovensku štandardný holubník. V rámci krúžkovej činnosti sa oň celoročne starajú samotní žiaci pod vedením člena liptovskomiku­lášskeho klubu chovateľov poštových holubov Jána Včelu. Mladí chovatelia už majú podľa neho za sebou prvé úspechy.

„Myšlienka pracovať s mladými ľuďmi ma oslovila, keď som išiel na dôchodok. Holubiarsky šport je momentálne na ústupe, pretože mladá generácia sa viac venuje modernejším možnostiam trávenia času, ako je chov hospodárskych zvierat alebo poštových holubov, čo je niekedy na škodu veci. Preto sme hľadali cestu, ako naše dlhoročné skúsenosti odovzdať. Našli sme ju tu v Kvačanoch,“ povedal.

Holuby chcú chovať doma

I keď počiatočná eufória postupne zo žiakov opadla, z približne štyroch desiatok prihlásených detí ostala skalná partia mladých chovateľov, ktorí chcú chovať aj svoje vlastné holuby doma. „Máme odozvu, že chlapci, ktorí už v súčasnosti študujú na stredných školách, nezanevreli na holubiarsky šport po ich odchode zo základnej školy v Kvačanoch a naďalej sa tomu venujú,“ vysvetlil.

Na majstrovstvách sveta

Momentálne dlhoročný chovateľ holubov vychováva ďalšiu generáciu a za sebou vidí aj prvé úspechy. „Už dva razy sme dostali možnosť reprezentovať na majstrovstvách sveta mladých chovateľov. Vlani sme sa veľmi dobre umiestnili v Belgicku, kde bol náš holub dvakrát najlepší zo všetkých slovenských holubov v niektorých etapách. Teraz sme dostali možnosť v roku 2017 tromi holubmi reprezentovať, lebo sme mali dobré výsledky,“ doplnil Včela.

„Ja som sa k holubom dostala, pretože ich chová aj môj starý otec, ktorý má päť holubníkov. Mám veľmi rada zvieratá a to, že môžeme nejaké chovať aj v škole, je pre mňa veľké plus. Poštové holuby ani neprenášajú choroby ako niektoré iné zvieratá, takže je super vec, že môžeme mať pri škole holubník,“ vyjadrila radosť žiačka kvačianskej základnej školy Rebeka Kellová.

Holuby im jedia z ruky

Mladé chovateľky vyzdvihol aj vedúci krúžku Ján Včela. Podľa jeho slov sa holuby doslova zžili so žiačkami a dokonca im jedia z ruky, alebo pristávajú na hlave, čo nie je úplne bežné. „Holuby sú veľmi inteligentné tvory a naše dievčatá ich majú tak privyknuté, že sa ich vôbec neboja. Ten život holuba s človekom sa tu prejavuje v plnej miere,“ dodal na záver.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM