Soňa Vanovčanová Krimi

Žilinská polícia v roku 2018: Ako sme na tom s kriminalitou?

Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Jany Balogovej, sú výsledky práce polície za rok 2018 priaznivé. Počet zaevidovaných trestných činov sa oproti roku 2017 znížil.

Ilustračný obrázok k článku Žilinská polícia v roku 2018: Ako sme na tom s kriminalitou?
Zdroj: TASR

O výsledkoch a štatistikách objasnenosti trestných činov v Žilinskom kraji informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) SR v Žiline Jana Balogová.

„Výsledky práce polície v Žilinskom kraji za rok 2018 sú priaznivé a polícia pokračuje v predchádzajúcom pozitívnom vývoji. Polícia za rok 2018 zaevidovala celkom 7048 trestných činov, čo je o 726 menej oproti roku 2017,“ uviedla hovorkyňa KR PZ SR v Žiline Jana Balogová.

Podľa hovorkyne sa zvýšila aj celková objasnenosť trestných činov na 67,31 %, čo je v porovnaní s rokom 2017 viac o 5,51 %. Týmto vývojom sa polícia v Žilinskom kraji zaradila na druhé miesto v rámci Slovenskej republiky. Na úsekoch násilnej a ekonomickej trestnej činnosti skončila na 1. mieste.

„Čo sa týka jednotlivých druhov kriminality, stále najväčší podiel, a to aj napriek zaznamenanému poklesu, patrí majetkovej trestnej činnosti. V roku 2018 polícia v Žilinskom zaevidovala 2239 majetkových trestných činov, z čoho najväčší podiel mali krádeže,“ doplnila Balogová.

V jednotlivých okresoch Žilinského kraja podľa Balogovej možno pozitívne hodnotiť dlhodobý progres a vysokú úroveň objasnenosti celkovej kriminality na Okresnom riaditeľstve PZ Čadca. Nárast v objasnenosti celkovej kriminality zaznamenalo aj Okresné riaditeľstvo PZ v Dolnom Kubíne a tiež na Okresnom riaditeľstve PZ v Žiline.

Najvyššia krimitalita v rámci Žilinského kraja s počtom zaevidovaných trestných činov v roku 2018 je v okrese Žilina (2233), s druhým najvyšším počtom (1252) bojuje okres Martin, tretím v poradí je okres Čadca (1062), za ním nasleduje Dolný Kubín (922), piata najnižšie kriminalita je v okrese Liptovský Mikuláš (847) a najmenej trestných činov bolo zaregistrovaných v Ružomberku (638).

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM