Slávka Kellová Rôzne Rôzne

Zimná uzávera: Turistické chodníky sa dnes uzavreli

Štátne lesy TANAP-u upozorňujú návštevníkov Vysokých Tatier, že od 1. novembra až do 15. júna budúceho roka bude uzatvorených viac ako 200 kilometrov značkovaných turistických chodníkov vo vysokohorskom prostredí.

Ilustračný obrázok k článku Zimná uzávera: Turistické chodníky sa dnes uzavreli
Foto: Slávka Kellová

Hovorkyňa ŠL TANAP-u Lenka Burdová uviedla, cieľom sezónnej uzávery práve v spomínanom období je ochrana pôvodnej fauny a flóry ako aj zabezpečenie pokoja najmä pre kamzíka a svišťa. Správca územia chce zároveň chrániť v prvých jarných týždňoch aj čerstvú vegetáciu, ktorú by po roztopení snehu mohli turisti zošliapávaním poškodiť.

„V neposlednom rade je sezónna uzávera aj akousi prevenciou bezpečnosti na horách. Týka sa to aj žiackych výletov na konci školského roka, ktoré často vedú do dolín, v ktorých ešte aj v máji či v júni zostávajú veľké snehové polia a hrozí pád lavín či pošmyknutie,“ vysvetľuje hovorkyňa.

Spresnila, že podľa Návštevného poriadku TANAP-u bude uzavretých takmer štyridsať úsekov turistických chodníkov. Začiatok uzávery Štátne lesy TANAP-u na každom úseku turistického chodníka, ktorého sa týka, riadne vyznačili informačnými tabuľami.

Horská Záchranná služba (HZS) v tomto čase neodporúča návštevníkom veľhôr pohybovať sa po chodníkoch, kde by turistické značenie bolo zle viditeľné.

„Pred začiatkom túry je dôležité informovať sa o podmienkach a výstrahách na horách, či oboznámiť sa s lavínovou situáciou. Turistom v zimnom období odporúčame používať patričnú výstroj,“ upozorňuje HZS na svojej webovej stránke. Horskí záchranári pripomínajú, aby turisti aj v tomto zimnom období kládli veľký dôraz na dôsledné dodržiavanie pokynov HZS a Návštevného poriadku TANAP-u.

Platí výnimka

Podobne, ako v minuloročnej zimnej sezóne, aj túto sa budú môcť turisti a skialpinisti pohybovať v teréne, ktorý býval inak neprístupný kvôli každoročnej sezónnej uzávere. Umožní im to schválená výnimka z návštevného poriadku TANAP-u, na ktorú mnohí čakali. Výnimka platí do roku 2014.

Zimná turistika

Aj počas obdobia sezónnej uzávery, t. j. od 1. novembra do 15. júna, sa povoľuje pohyb turistov na nasledovných turistických značených trasách:

Žiarska chata – rázcestie pod Homôľkou – Malé Závraty – pliesko pod Žiarskym sedlom – Žiarske sedlo po zimnom tyčovom značení (zelená značka)

Žiarske sedlo – Plačlivé (Plačlivô/Plačlivý Roháč) (žltá značka)

Žiarske sedlo – Smrek – sedlo Jamina (sedlo nad Pustým/Pusté sedlo) – Baranec – Kečka – Holý vrch – Malý Holý vrch – Stará Stávka – ústie Žiarskej doliny, parkovisko (žltá značka).

Skialpinizmus

Súčasne sa povoľuje vykonávanie skialpinizmu v lokalite Baranec – Jarný žľab a Žiarske sedlo – Malé Závraty – Žiarska chata po trase letného turistického značeného chodníka.

foto: JJV

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM