Tomáš Batiz Rôzne

Zimné aktivity na Liptove: Kde si môžeme najlepšie zašportovať?

Zima v Liptove - to je predovšetkým skvelá lyžovačka a viac ako 100 kilometroch bežeckých tratí s možnosťami skialpinizmu a pešou zimnou turistikou. Už viete ako budete športovať počas najbližších chladných mesiacov?

Ilustračný obrázok k článku Zimné aktivity na Liptove: Kde si môžeme najlepšie zašportovať?
Zdroj: Tatry Mountain Resorts

Mesto Liptovský Mikuláš a najmä jeho blízke okolie ponúkne najbližšiu lyžiarsku sezónu päť lyžiarských stredísk rôznej náročnosti, vhodné pre začiatočníkov, pokročilých i profesionálov. Na svoje si pár kilometrov od mesta v Nízkych a Západných Tatrách prídu aj priaznivci bežeckého lyžovania a skialpinizmu. 

Kam za lyžovačkou?

V liptovskom okrese je v prevádzke od 3. decembra lyžiarske stredisko Jasná. “Od piatku 09. 12. 2016 budú v prevádzke zjazdovky 1 Pretekárska Priehyba – Záhradky a 1a Pretekárska Luková – Priehyba,” uviedla Zuzana Fabianová, hovorkyňa TMR.

O niekoľko dní čaká otvorenie sezóny aj ďalšie štyri lyžiarske strediská v okolí Liptovského Mikuláša – Iľanovo, Žiarce – Pavčina Lehota, Opalisko – Závažná Poruba a Dolinky – Žiarska dolina. „Chceli by sme otvoriť na Vianoce, ale všetko to závisí ešte od počasia,“ skonštatoval Ján Šebo, vedúci strediska Žiarce. Podobného názoru je aj vedúci strediska Opalisko Rastislav Mašlonka: „Stredisko by sme chceli pravdepodobne otvoriť 10. decembra, ale to ešte závisí od snehových podmienok.”

Lyžiarske stredisko Jasná

Jasná Nízke Tatry ako najväčšia lyžiarska aréna s výbornými podmienkami pre zimné športy na Slovensku ponúka na severnej i južnej strane Chopku nekonečné možnosti aktivít, zábavy a aktívneho oddychu.

Žiarce – Pavčina Lehota

Lyžiarsky areál LA Žiarce sa  nachádza na úpätí Nízkych Tatier, pri vstupe do Demänovskej Doliny v blízkosti liptovskej obce Pavčina Lehota, 8 km od mesta Liptovský Mikuláš. Celková dĺžka zjazdoviek je 1.28 km. V stredisku si príde na svoje určite každý lyžiar.

Opalisko – Závažná Poruba

Ski centrum Opalisko – Závažná Poruba sa nachádza na severnej strane Nízkych Tatier, 6 km od Liptovského Mikuláša. Celková dĺžka zjazdoviek je 3,2 km. Stredisko rodinného typu bude určite vyhovovať aj menej zdatným lyžiarom.

Dolinky – Žiarska dolina

Lyžiarske stredisko Žiar Dolinky leží na úpätí južných svahov pohoria Západné Tatry, 10 km od Liptovského Mikuláša. Dĺžka zjazdoviek je 0,65 km. Stredisko je vhodné pre začiatočníkov, ale aj stredne náročných lyžiarov.

Iľanovo – Košútovo

Lyžiarske stredisko Iľanovo – Košútovo je menšie stredisko v Nízkych Tatrách, vzdialené asi 4 km od Liptovského Mikuláša, pri obci Iľanovo. Celková dĺžka zjazdovky je 350 m. Stredisko bude vyhovovať obzvlášť rodinám s deťmi, alebo začiatočníkom.

Bežecké lyžovanie

Mesto a jeho blízke okolie ponúka široké možnosti pre milovníkov bežeckého lyžovania. Kvalita bežeckých tratí je však závislá od dostatočného množstva prírodného snehu. “Pri optimálnom zimnom počasí je k dispozícii 18 trás rôznych obtiažností s dĺžkou viac ako 100 kilometrov,” poznamenal Ján Sokolský z mikulášskej radnice. Pre priaznivcov bežeckého lyžovania je k dispozícii mapa bežeckých tratí Liptova, ktorú je možné vyzdvihnúť v Informačnom centre.

Skialpinizmus

Pre skialpinizmus sú v Liptove najvhodnejšie podmienky v Západných a Níz­kych Tatrách. Šport je kombináciou voľného lyžovania, lezeckých schopností a navigácie a vyžaduje si dobrú fyzickú a psychickú kondíciu a základnú skialpinistickú výstroj.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM