Slávka Kellová Rôzne

Živnostníkom sa upravujú odvody

Odvody samostatne zárobkovo činných osôb sa zvyšujú. Od 1. júla 2012 musia Sociálnej poisťovni platiť poistné na sociálne poistenie podľa príjmov uvedených v daňovom priznaní za rok 2011.

Samostatne zárobkovo činnej osobe, ktorá za rok 2011 dosiahla príjem z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti vyšší ako 4 078,68 eur a nemala predĺženú lehotu na podanie daňového priznania za rok 2011, vzniká od 1. júla 2012 povinné sociálne poistenie. „Takáto samostatne zárobkovo činná osoba je povinná platiť poistné na nemocenské poistenie, starobné poistenie, invalidné poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity. Prvýkrát zaplatí poistné za mesiac júl 2012 najneskôr do 8. augusta 2012.“ hovorí Mária Vozárová, vedúca oddelenia poistného pobočky Sociálnej poisťovne v Liptovskom Mikuláši.

Samostatne zárobkovo činná osoba má zároveň povinnosť podať prihlášku príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne podľa miesta trvalého pobytu, a to na tlačive Registračný list fyzickej osoby, ktoré je k dispozícii v ktorejkoľvek pobočke Sociálnej poisťovne, ako aj na jej internetovej stránke. Túto prihlasovaciu povinnosť nemá samostatne zárobkovo činná osoba, ktorá je povinne poistená do 30. júna 2012 a poistenie trvá naďalej aj po tomto dni, pretože vzhľadom na výšku dosiahnutého príjmu za rok 2011 jej povinné poistenie dňa 30. júna 2012 nezaniklo. Samostatne zárobkovo činná osoba, ktorej 30. júna 2012 zaniklo povinné poistenie, pretože za rok 2011 jej príjem nebol vyšší ako 4 078,68 eur, musí podať odhlášku z povinného sociálneho poistenia.

**„Pomôckou pre výpočet poistného je Kalkulačka pre informatívny výpočet poistného pre samostatne zárobkovo činnú osobu za obdobie od 1. júla 2012. Do kalkulačky sa zadá dosiahnutý príjem za rok 2011 a získate informáciu o vzniku alebo zániku poistenia a v prípade vzniku poistenia aj o vymeriavacom základe a výške poistného,“ **opisuje pomôcku pre výpočet poistného Mária Vozárová. Kalkulačku na výpočet poistného nájdete na webovej stránke Sociálnej poisťovne v časti Poistné.

foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM