Slávka Kellová Šach

Živými figúrkami hýbali majsterky

Stoličné dni v Liptovskom Mikuláši spestrili v piatok živé šachy účastníkov Detského šachového festivalu krajín V4. Proti sebe nastúpili majsterky Monika Motyčáková z Liptovskej šachovej školy a Karolína Olšárová z Orlovej.

Po súťažných kolách účastníci štvrtého ročníka šachového festivalu rozohrali partiu na liptovskomiku­lášskom Námestí osloboditeľov. O jednotlivých ťahoch rozhodovali šachové majsterky Monika Motyčáková a Karolína Olšárová, ktorých ťahy na šachovnici kopírovali živé „figúrky“. „Živé šachy boli veľkým ťahákom dňa nielen pre priaznivcov šachu, ale aj pre ľudí, ktorí šach nevedia hrať,“ hovorí Juraj Ivan z Liptovskom šachovej školy a organizátor podujatia

Diváci mali možnosť vidieť zaujímavú partiu plnú bitiek o stred poľa, ale i koncovku, kde dievčatá remizovali a králi oboch farieb sa symbolicky objali. „Veríme, že sme vzbudili záujem o šachy v Liptove touto divácky atraktívnou formou. Upútali sme nejedného diváka a možno o rok bude na tomto detskom turnaji súťažiť i niekto z malých divákov, ktorého sme pritiahli k tejto kráľovskej hre,“ hovorí s úsmevom Juraj Ivan.

Turnaj pokračuje naďalej na klasických šachovniciach až do stredy 29. júna. Súboje na elektronických šachovniciach môžete stále sledovať aj na vašej 24-ke.

SOBOTA

Na sobotňajšom programe boli v turnajoch naplánované dvojkolá. V turnaji družstiev zatiaľ kráča za obhajobou vlaňajšieho prvenstva družstvo Sankt Peterburgu, ktoré v napínavom súboji 3. kola zremizovalo 2:2 s najvyššie nasadeným ŠK Osuské A. Zaujala 111-ťahová partia na prvej šachovnici Nedostup – Pagerka, ktorá nakoniec skončila remízou. Naše družstvá sa zatiaľ držia na 4. a 5. mieste so 6,5 bodmi, keď sa nedarí hlavne hráčom na 1. šachovnici. Tešíme sa na nedeľňajší online súboj na prvých stoloch Sankt Peterburg – Liptovská šachová škola A.

Aj v uzavretom turnaji sa dnes hrali dve kolá a vedenie si dvomi remízami s medzinárodnými majstrami Mikrutom a Kantoríkom udržal Juraj Druska s 3 bodmi. Potešil Vlado Jacko a prvú remízu uhrala aj Monika Motyčáková so silným opavským FIDE majstrom Radomírom Caletkom.

V OPENe bez zaváhania vedie favorit František Jablonický s 3 bodmi pred prekvapením turnaja Petrom Vronkom (2,5 bodu) – zajtra hrajú spolu. Nedarilo sa Martinovi Mrázovi, ktorý prehral obe dnešné partie.

V OPENe do 14 rokov zatiaľ kraľujú Moraváci, plný počet 3 body má už len frýdecký Nguyen Thai Dai Van, pred Szotkowskim a Markom s 2,5 bodmi. Našim Žiaranovi a Kohútovi sa zatiaľ nedarí, zajtra ich čaká vzájomný súboj.

V turnaji mládeže do 11 rokov je už odohraných 6 kôl a 5,5 bodovým ziskom vedie bardejovský talent Richard Volčko, ktorý zachránil partiu s frýdeckým Matějom Kuchařom. Medzi 9-ročnými si najlepšie vedie Eszter Morvay, strieborná medailistka MS s 5 bodmi a Samir Sahidi so ziskom 4, 5, medzi 7-ročnými má najviac bodov Jakub Gažík z Liptovskej šachovej školy. Mikulášania Samuel Belopotocký a Adam Ďurica so 4 bodmi ešte čakajú na svoju príležitosť v posledných 3 kolách v nedeľu.

Živý prenos: http://www.mikulas24.sk/page.php?34

foto: LSS

sachy_V4_piatok/sobota
13
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM