Správy

Zlatý týždeň je za nami: Návštevníci z Ruska a Ukrajiny poľavili, dominovali Slováci

Liptáci si budú musieť zvyknúť na nižší počet dovolenkárov z rusky hovoriacich krajín. Tzv. Zlatý týždeň bol po minulé roky záležitosťou najmä klientely spoza našich východných hraníc. Liptov však pritiahol okrem domácich hostí, aj turistov zo Španielska, Rumunska, Maďarska a Rakúska.

Ilustračný obrázok k článku Zlatý týždeň je za nami: Návštevníci z Ruska a Ukrajiny poľavili, dominovali Slováci
Foto: Slávka Kellová

Nižší počet návštevníkov z rusky hovoriacich krajín potvrdzujú štatistiky návštevnosti počas tzv. Zlatého týždňa (24.12.2014 – 8.1.2015). Počet týchto hostí klesol podľa očakávania o 42 %. „Kým sa vlani dostala do rúk rusky hovoriacich klientov viac ako polovica z celkového počtu vydaných regionálnych kariet, tentoraz ich podiel klesol iba na niečo vyše štvrtiny (27,3 %). Ubytovacie zariadenia sa však dokázali dobre pripraviť a predpokladaný výpadok nahradili predovšetkým domácimi turistami,“ informuje riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Region Liptov Darina Bartková.

Diery zostali najmä po hosťoch z Ruska a Ukrajiny, ktorí boli po minulé roky zvyknutí míňať na služby aj niekoľkonásobne viac ako priemer. Zabrať tak museli Slováci a vo viacerých zariadeniach obsadili ubytovacie kapacity na vyše 50 %. Dobre im sekundovali aj tradiční návštevníci z Českej republiky a Poľska.

“Asi najväčšou odlišnosťou oproti minulým rokom je, že silvestrovské pobyty sa, vzhľadom na nestabilné počasie, rezervovali na poslednú chvíľu a prevládali kratšie pobyty na 3 – 4 noci. Napriek tomu sa nám do Troch kráľov podarilo dosiahnuť 95 % obsadenosť hotela,” prezradila Eva Zahoranská, riaditeľka jedného z hotelov v Demänovskej Doline.

Na nezvyčajne opatrný predaj kapacít v decembri upozorňuje aj Bohuš Palovič z CK Liptour. Najlepšie dopadli hotelieri, ktorí nemali pred sezónou veľké oči. „Ak upravili ceny a nastavili ich na nie rusky hovoriacu klientelu, nemali s obsadením kapacít problém. Samozrejme, veľa závisí aj od bonity miesta, v čom dominuje najmä Demänovská Dolina a oblasti, kde majú dobré snehové podmienky. Rusky hovoriacich turistov bude však podstatne menej, o čom svedčí oveľa nižší počet charterových letov v porovnaní s desiatkami v minulosti,“ do­dal.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM