Slávka Kellová Rôzne

Zo synagógy by mal byť kultúrny stánok

Židovská náboženská obec prišla do Liptovského Mikuláša s návrhom dlhodobého nájmu tunajšej synagógy. To umožní mestu žiadanie grantov na jej celkovú rekonštrukciu. V budúcnosti by však už nemala slúžiť veriacim, ale výlučne kultúrnemu životu v meste

Liptovskomikulášska synagóga, ktorá patrí medzi najkrajšie v Európe, by sa mala stať kultúrnym stánkom Mikulášanov a návštevníkov ako koncertná či výstavná sieň. Židovská náboženská obec ju ponúkla mestu do dlhodobého nájmu na 30 až 50 rokov. Návrh nájomnej zmluvy musí najprv schváliť mestské zastupiteľstvo. Ak sa tak stane, mesto môže na jej rekonštrukciu a prevádzku žiadať granty od Ministerstva kultúry alebo Európskej únie. „Židovská náboženská obec si dala podmienku, že v týchto priestoroch nesmie byť sklad, či urobiť z toho niečo také nedôstojné ako obchodné centrum,“ informuje hovorca mesta Peter Lehotský.

Posledné väčšie záchranné opravy zažila synagóga pred asi 4 rokmi. Aké výdavky si vyžiada rekonštrukcia povie až budúci projekt. „Spoločne sa budeme podieľať na tom, aby sme našli granty na obnovu synagógy,“ hovorí Igor Rintel, predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku. „Liptovský Mikuláš má tú „výhodu“, že technický stav tejto synagógy je lepší ako tej v Ružomberku,“ pokračuje Rintel. Práce na ružomberskej synagóge by mali začať už počas tohtoročných prázdninových mesiacov a celková investícia by sa mala vyšplhať k zhruba 1 miliónu eur.

Židovská obec sa zodpovednosti nezbavuje

Za tých istých podmienok ako v Liptovskom Mikuláši spolupracuje Židovská náboženská obec aj s mestom Ružomberok. „Židovská obec si dala do zmluvy s mestom určité požiadavky, na druhej strane ako keby nám uvoľnila ruky, aby sme mohli konečne investovať do tejto budovy,“ reaguje primátor Ružomberka Ján Pavlík. V minulosti židovská obec dávala peniaze do menších, či väčších opráv. „Pred asi 3 alebo 4 rokmi, keď nastal havaríjny stav v jednej časti budovy, židovská obec spolu s mestom dali dohromady peniaze na to, aby túto situáciu vyriešili,“ uzatvára liptovskomikulášsky hovorca.

foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM