Slávka Kellová Rôzne

ŽSK protestuje proti tvrdeniam Ľ. Lopatku o majetku nemocníc

Žilinský samosprávny kraj protestuje proti dnešným tvrdeniam generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne (SP) Ľuboša Lopatku o prechode majetku nemocníc v pôsobnosti ŽSK pod novú organizáciu.

TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Radka Kulaviaková. Informácia generálneho riaditeľa SP bola podľa Kulaviakovej nepravdivá a zavádzajúca v tom, že bude presunutý majetok a pohľadávky nemocníc. „Majetok je predsa v súčasnosti v rukách ŽSK a nemocnice ho len spravujú. A aj po nútenej transformácii ostane v rukách kraja,“ uviedla hovorkyňa ŽSK.

Generálny riaditeľ SP dnes vyjadril obavu z nemocníc spadajúcich pod ŽSK, ktoré celkovo dlhujú viac ako 2 milióny eur, teda dlžné zariadenia v Liptovskom Mikuláši (863.871), Dolnom Kubíne (580.000) a Čadci (598.545). Poslanci ŽSK sa podľa Lopatku dohodli, že vznikne organizácia správy majetku a pohľadávok, a príde tak k zrušeniu príspevkových organizácií. Teda aj nemocnice sa pod túto novú organizáciu dostanú. „Síce príde k oddlženiu nemocníc, ale v konečnom dôsledku to bude znamenať skomplikovanie, respektíve stratu možnosti SP získať za svoje pohľadávky reálne zdroje," konštatoval. Podľa Lopatku totiž pod novú organizáciu bude presunutý majetok, pohľadávky, ale nie tržby.

„Pán generálny riaditeľ Ľuboš Lopatka vyjadruje obavu zo splácania záväzkov nemocníc ŽSK. Rovnako však nemá záruku, že štátne nemocnice budú schopné do budúcnosti taktiež plniť záväzky voči SP. Z jeho vyhlásenia vôbec nie je jasné, akým spôsobom boli a budú splácané záväzky týchto nemocníc voči SP,“ dodala Kulaviaková.

Pripomenula, že vláda pripravuje oddlženie štátnych nemocníc, ale verejné nemocnice spadajúce do pôsobnosti kraja sú z neho úplne vylúčené. „Tri krajské nemocnice v Liptovskom Mikuláši, Dolnom Kubíne a Čadci pritom majú dovedna záväzky voči sociálnej poisťovni 2,04 milióna eur, čo z celkového dlhu voči sociálnej poisťovni tvorí len 3,5%,“ skonštatovala hovorkyňa ŽSK.

Dodala, že štátne i krajské nemocnice sú verejné a poskytujú rovnakú zdravotnú starostlivosť všetkým občanom. „Preto by mali byť rovnako oddlžené. Pretože dnes 333.000 obyvateľov ŽSK, ktorým poskytujeme zdravotnú starostlivosť, je postavených do pozície druhotriednych. Hoci si rovnako platia zdravotné poistenie ako tí občania, ktorým poskytujú zdravotnú starostlivosť štátne nemocnice. A preto sa predseda ŽSK Juraj Blanár obrátil na predsedníčku vlády so žiadosťou, aby nemocnice ŽSK boli rovnako oddlžené ako štátne nemocnice pred ich transformáciou a aby nedochádzalo k diskriminácii takmer polovice obyvateľov samosprávneho kraja,“ uzatvorila Kulaviaková.

zdroj: TASR foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM