Slávka Kellová Rôzne

ŽSK sa pripája k vyhláseniu o kolapse slovenského zdravotníctva

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) sa pripája k aktuálnemu vyhláseniu Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) o blížiacom sa kolapse slovenského zdravotníctva. Za tento stav nesie nielen politickú, ale aj odbornú zodpovednosť minister zdravotníctva Ivan Uhli

Uvádza sa to v dnešnom vyhlásení ŽSK. Predseda ŽSK Juraj Blanár sa domnieva, že zo strany ministra Uhliarika, ktorému sa nepodarilo v minulom roku transformáciou na akciové spoločnosti priviesť nemocnice k privatizácii, je doviesť nemocnice do kolapsu a tým ich vystaviť, bezbranné a ožobráčené, napospas trhu a finančným skupinám. Tým chce dosiahnuť to, čo sa mu nepodarilo transformáciou, ktorá bola zrušená, uvádza sa vo vyhlásení.

Kolaps sa v Žilinskom kraji dotkne najviac Liptovskej nemocnice v Liptovskom Mikuláši, ktorej hrozí kolaps z nedostatku financií už od apríla. Nezaplatené platby si pýtajú aj plynári, ktorí jej hrozia odpojením.

„Ak žilinský župan Juraj Blanár zo Smeru nedokáže riadiť nemocnice, ktoré patria do jeho správy, mal by zvážiť zotrvanie vo svojej funkcii. Nemocnice dostali od Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) peniaze na vyššie platy lekárov za posledné tri mesiace dvakrát, pán Blanár by sa tak mal viac sústrediť na to, aby nemocnice nenakupovali služby a tovary predražene, ale efektívne,“ povedal minister zdravotníctva Ivan Uhliarik.

Súvisiaci článok http://www.mikulas24.sk/clanky?…

Článok sme doplnili o vyjadrenie ministerstva zdravotníctva o 18:44.

foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM