Rôzne

Bojové pole na Háji zasypú granáty: Takmer 150-členná armáda zrekonštruuje oslobodzovanie Mikuláša

Výšina Nicovô nad Liptovským Mikulášom bude po 70. rokoch opätovne svedkom oslobodzovacích bojov. Asi 150-členná armáda, zložená z „vojakov“ slovenských a českých klubov vojenskej histórie, predvedie takmer autenticky najkrvavejšiu históriu nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Bojové pole na Háji zasypú granáty: Takmer 150-členná armáda zrekonštruuje oslobodzovanie Mikuláša
Zdroj: Dnes24.sk

Súčasťou asi 45-minútovej ukážky bude dobová technika a pyrotechnické efekty. Bojové pole sprístupnia v sobotu 28. marca o 10.00 hod. na asi 600 metroch štvorcových. „Dvojmesačné boje o Liptovský Mikuláš boli pre československé jednotky na Východe po bojoch na Dukle druhé najťažšie na území Slovenska. Začiatkom februára 1945 sa postup československých jednotiek od západu zastavil pred Liptovským Mikulášom a ostal tu neočakávane až do jari,“ uviedol Pavol Kysela z Klubu vojenskej histórie Polom Žilina.

Podujatie organizujú spoločne s mestom Liptovský Mikuláš. „Každý rok si aj s pamätníkmi pietne pripomíname jarné dátumy, ktoré sa do dejín nášho mesta zapísali krvavými písmenami. K 70. výročiu oslobodzovacích bojov sme však chceli urobiť niečo, čo vo väčšej miere osloví aj súčasníkov,“ prízvukuje Dana Guráňová, vedúca tamojšieho útvaru mládeže, športu a kultúry.

Pochod jednotiek mestom

Po pietnom akte o 12.30 hod. sa účastnícke kluby symbolicky, podobne ako v apríli 1945, presunú okolo gymnázia M.M. Hodžu na Námestie osloboditeľov. „Bude to čiastočná rekonštrukcia vstupu jednotiek 1. ČSAZ do mesta Liptovský Mikuláš, ktoré je verejnosti známe z niekoľkých dobových fotografií,“ dodal P. Kysela. O 15.00 hod. vojaci 1. Československého armádneho zboru a nemeckej armády nastúpia na prezentáciu na Námestí osloboditeľov.

Obmedzenia v doprave

Počas osláv bude doprava pod Hájom regulovaná mestskou a štátnou políciou. Návštevníkom bude slúžiť vyhradené odstavné parkovisko. Od 9.15 hod. bude od Ulice kpt. Nálepku zabezpečená kyvadlová doprava. Po ukončení programu na Háji Nicovô bude autobus premávať aj na spiatočnej trase po Ul. kpt. Nálepku približne do 13.00 hod.

Čítajte tiež:

Jedinečné video z Liptovského Sv. Mikuláša: Svetlo sveta uzreli zabudnuté zábery spred 70 rokov

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM