Šport

Jasná hostí najťažší sparťanský beh na svete: Chopok sa pokúsi zdolať viac ako 2300 pretekárov

Sedem národností sa pokúsi v sobotu 24. januára zdolať zasnežené kopce Chopka. Jeden z najnáročnejších prekážkových terénnych behov Winter Spartan Race prilákal do Liptova viac ako 2300 pretekárov. Na tvrdé horské podmienky si trúfnu aj pretekári z Austrálie.

Ilustračný obrázok k článku Jasná hostí najťažší sparťanský beh na svete: Chopok sa pokúsi zdolať viac ako 2300 pretekárov
Zdroj: Dnes24.sk

Chopok tak čaká celosvetová premiéra zimnej verzie terénneho behu. Cieľovou prekážkou bude antický chrám z takmer 48 ton čistého ľadu a 400 m3 snehu z Poľského mesta Wroclaw. Svojou účasťou preteky podporí i samotný zakladateľ projektu „Spartan Race“ Američan Joe De Sena, ktorý je ikonou spomínaných pretekov.

Winter Spartan Sprint sa prvýkrát uskutoční v zimných podmienkach v strednej Európe. Náročná, minimálne 5 kilometrov dlhá prekážková trať s rafinovane zakomponovanými umelými a prírodnými prekážkami, je proklamovaná ako najťažší beh na svete.

Za päť rokov existencie sa tento beh zo Spojených štátov rozšíril do Kanady, Austrálie, Južnej Kórei a viacerých európskych krajín. „Je to náročný pretek, ktorý preverí šikovnosť a vytrvalosť každého účastníka. Pripravili sme pre nich viac ako 15 prekážok zo snehu, ľadu a dreva. Je to výzva jednak pre pretekárov, no zároveň aj pre nás organizátorov. Netajíme sa ambíciou dostať tento šport aj do programu olympijských hier. Preto sme začali hľadať krajiny, kde má ambíciu získať si veľa priaznivcov a Slovensko je jedna z nich,“ vysvetľuje Ján Čandík, riaditeľ pretekov

Horúcim želiezkom v ohni Slovákov bude Peter Žiška (27), ktorý je aktuálnym majstrom Európy za rok 2014 v Spartan Race Beast (pretek na 12 a viac míľ) a líder európskej tabuľky Spartan Race. Bývalý bežec na lyžiach a atlét vždy miloval zápolenie v horskom teréne, no k tomuto športu prvý krát pričuchol až pred niečo vyše poldruha rokom. „Príprave venujem viac ako 10 hodín týždenne a zameriavam sa predovšetkým na vytrvalosť. Okrem behania však zájdem aj do posilňovne a trénujem silu prstov, ktorú potrebujem pri zdolávaní prekážok," povedal Peter Žiška.

Súvisiaci článok:

Pod Chopkom vyrastá impozantná stavba: Antický chrám z desiatok ton čistého ľadu!

Foto: ilustračné, spartanrace.com.au

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM