Správy

Mikulášski hasiči sa po rokoch dočkajú lepšieho zázemia: Pribudne im nová budova a cvičná veža

Mikulášski hasiči už roky pracujú v nevyhovujúcich podmienkach. Ich budova na Podtatranského ulici z roku 1973 dispozične, hygienicky a technicky nevyhovuje súčasným požiadavkám záchranných služieb. Pracovné zázemie im zlepší rekonštrukcia súčasnej budovy a moderná prístavba.

Ilustračný obrázok k článku Mikulášski hasiči sa po rokoch dočkajú lepšieho zázemia: Pribudne im nová budova a cvičná veža
Zdroj: Dnes24.sk

Prejavom zlého technického stavu súčasnej hasičskej stanice je napr. chýbajúce odsávanie výfukových plynov v garážach. „To značne napomáha ku zhoršeniu zdravotného stavu hasičov, ktorí navyše takmer denne prichádzajú do styku so splodinami horenia, rôznymi toxickými látkami či extrémnymi vplyvmi počasia,“ uviedla Eva Krajčiová, riaditeľka OR HaZZ v Liptovskom Mikuláši. Na pocite komfortu uberajú službukonajúcim hasičom i výrazné nedostatky v spoločenských a hygienických priestoroch.

Sklzy do garáže a cvičná veža

V rámci prvej etapy sa v týchto dňoch pracuje na budovaní dvojposchodovej prístavby v blízkosti súčasnej budovy. Slúžiť bude najmä na výkon zmenovej služby. „Okrem hygienických zariadení, práčovne a sušiarne tu bude šatňa pre zásahové odevy. Tá bude nadväzovať na chýbajúce sklzy smerujúce priamo do garáže. Súčasťou novej budovy budú denné miestnosti, posilňovňa a spálňa nočnej pohotovosti,“ vymenúva E. Krajčiová. Na druhom poschodí vznikne priestor pre kancelárie okresného riaditeľstva. To totiž sídli oddelene v centre mesta. Pôvodná budova sa zateplí, vymenia sa okná, dvere, sociálno-hygienické priestory, podlahy aj rozvody. „Zabezpečíme nútené vetranie v garážach a umyváreň áut. Zároveň sa nám zväčšia skladové priestory,“ vymenúva rozsah prác Eva Krajčiová.

Na rekonštrukciu súčasných miestností a prístavbu získala hasičská stanica v Liptovskom Mikuláši viac ako 1,4 mil. eur. z eurofondov v rámci Regionálneho operačného programu. „Zvýšime tak kvalitu a bezpečnosť zázemia záchranných služieb. Naše priestory zmodernizujeme a vytvoríme tak jednotný dispozično-prevádzkový celok, znížime energetickú náročnosť, zlepšíme hygienické štandardy a pracovné podmienky pre našich príslušníkov,“ vymenúva pozitíva stavebných prác riaditeľka OR HaZZ v Liptovskom Mikuláši.

Novou dominantou sa v tejto často mesta stane jednodráhová asi 14 metrov vysoká cvičná veža v zadnej časti starej budovy. Viac ako polovica z ďalších takmer 53 000 eur pôjde na informačno-komunikačné technológie. „Stanica bude bezobslužná, t.j. mala by sa dať ovládať z Krajského operačného strediska, napr. v prípade vyhlásenie poplachu. Otváranie a zatváranie garážových vrát, zapnutie osvetlenia, ako i kamerový systém by mali byť automatické,“ spresnila E. Krajčiová. Obe pracovné etapy by mali byť ukončené najneskôr do konca tohto roka.

Čítajte tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM