Správy

V ich rukách sú často naše životy: Mikulášski hasiči uchránili majetok v hodnote takmer 4 mil. eur

V deň svojho patróna sv. Floriána mikulášski hasiči bilancovali rok 2014. Štatistiky napovedajú, že spoločne s kolegami z Liptovského Hrádku vlani absolvovali viac ako 480 výjazdov. Uchránili tak hodnoty na majetku za takmer 4 mil. eur.

Ilustračný obrázok k článku V ich rukách sú často naše životy:  Mikulášski hasiči uchránili majetok v hodnote takmer 4 mil. eur
Zdroj: Dnes24.sk

V roku 2014 vzniklo na území mikulášskeho okresu 158 požiarov, ktoré spôsobili škodu vo výške viac ako 466 000 eur. V porovnaní s rokom 2013 je to o 23 požiarov menej. Vzniknuté škody sú však vyššie o takmer 100 000 eur. „Z toho vyplýva, že v mikulášskom okrese vznikol priemerne menej ako jeden požiar denne. Pri tomto počte nedošlo k usmrteniu osôb, zranilo sa 7 ľudí,“ priblížila Eva Krajčiová, riaditeľka Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Liptovskom Mikuláši (OR HaZZ).

Vzrástol počet úmyselných požiarov

Poriadne zabrať dal hasičom opakovaný požiar otvoreného senníka a prístrešku v Pribyline v auguste a začiatkom septembra minulého roka. Plamene zničili uskladnené seno a slamu v hodnote asi 100 000 eur. „Podobne úmyselne neznámou osobou vzniklo vlani až 24 požiarov, teda o 14 viac ako v roku 2013. Evidujeme však nižší počet úmyselne podpálených áut, no ich požiare poškodili 6 vozidiel,“ zhrnula E. Krajčiová.

Nekončiace sa požiare v Hlbokom

Spaľovanie odpadu a odpadkov mimo skládok je druhou najčastejšou príčinou požiarov, najmä v osade Hlboké. „Z 23 takýchto prípadov sme tu hasili kontajner až 18-krát. Ohlásený požiar však nemôžeme odignorovať, nakoľko nikdy nevieme, či sa na mieste nenachádza nejaká osoba. Predpokladáme, že pôvodcami sú dospelí obyvatelia osady. Tí spaľujú buď odpad v preplnenom kontajneri, pálením „obalu“ získavajú predajné kovy, alebo jednoducho len tak zo zábavy,“ skonštatovala riaditeľka mikulášskych hasičov, pričom dodala, že požiarne hliadky by mohli byť riešením do budúcnosti. „Chodíme do komunitného centra a navštívili sme základnú školu A. Stodolu, kde je drvivá väčšina rómskych detí. Vystríhame ich pred nebezpečenstvami zakladania takýchto požiarov. Zdá sa, že deti to chápu. Dospelých členov komunity však presvedčíte len veľmi ťažko,“ dodala.

Poučenie do konca života

Majitelia novostavby vo Svätom Kríži si zrejme do konca života zapamätajú ako zaobchádzať s vysávačom. „Počas vysávania hrubých nečistôt sa im pravdepodobne roztrhlo vymeniteľné vrecko a horúci motor zapálil nečistoty v ňom. Majitelia dom práve dokončili vrátane podláh, stierok atď. Všetko museli robiť nanovo,“ uviedla Eva Krajčiová. Elektrický skrat v 17 prípadoch spôsobil vlani len v mikulášskom okrese škodu vo výške viac ako 57 000 eur.

Od budúceho týždňa sa hasičská stanica sťahuje do priestorov vojenskej akadémie v mestskej časti Demänová. Sídlom mikulášskych hasičov bude do ukončenia výstavby novej budovy a rekonštrukcie súčasného objektu.. „Nájsť pre nás priestory nebolo vôbec jednoduché. Vďaka ústretovosti vedenia akadémie sa nám však podarilo nájsť najvhodnejší alternatívny variant,“ uzatvorila Eva Krajčiová.

Prečítajte si tiež:

Mikulášski hasiči sa po rokoch dočkajú lepšieho zázemia: Pribudne im nová budova a cvičná veža

Foto: Vlado Rády

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM