Kultúra

Festival bez jediného slova: Prichádza PAN 2014 s množstvom tichých divadelných výpovedí

Najväčší, najstarší a zároveň jediný festival pantomímy na Slovensku sa vracia. Podujatie s rodinnou atmosférou PAN vstupuje do tretej desiatky rokov. Od 26. do 29. novembra privíta Liptovský Mikuláš asi 300 účastníkov a hostí zo Slovenska i zahraničia.

Ilustračný obrázok k článku Festival bez jediného slova: Prichádza PAN 2014 s množstvom tichých divadelných výpovedí
Zdroj: Dnes24.sk

Už po 21. raz sa v Dome kultúry stretnú ľudia v pohybe a umenie bez zbytočných slov. Spoločne sa v tichom umeleckom súzvuku ocitnú organizátori, domáce Štúdio pantomímy, dobrovoľníci a samozrejme v nemom úžase nadšení diváci.

Najväčšie mená pantomímy

V stredu 26. novembra 18:00 hod. podujatie otvorí tradičná „MIMshow“ slovenského míma a organizátora podujatia Miroslava Kasprzyka. „Hostia na javiskách predvedú nevšedné výkony. Festival pantomímy však nebude len o profesionáloch. Okrem množstva zaujímavých vystúpení, desať vybraných účastníkov zažije na vlastnej koži pantomímu s majstrom Milanom Sládkom. Hru s maskami zasa prinesie Juraj Benčík, ktorý hosťoval v Cirque du Soleil,“ konštatuje člen Federácie európskych mímov Miroslav Kasprzyk.

„Pantomíma je srdce na dlani. V rámci umeleckých dielní, ktoré sa začnú už v stredu napoludnie, budú môcť nádejní mímovia vyskúšať fyzické divadlo, hru v priestore, pričuchnú si k improvizácii a ocitnú sa v koži klaunov v pohybe,“ dodal M. Kasprzyk.

Štvrtok bude patriť českej umeleckej škole. Divadelná teoretička na pantomímu, profesorka Petišková v prednáške predstaví slovenských mímov študujúcich na HAMU a objavenú pantomímu od Václava Havla.

Súťažnú časť festivalu PAN a výučbu v dielňach má pod palcom medzinárodný kolektív lektorov, ktorý vychoval nespočetné množstvo nádejných umelcov. Viac ako desať dielní doplnia osvedčení lektori zo Slovenska a nebude chýbať ani akreditované vzdelávanie pre učiteľov ZUŠ.

Súvisiaci článok:

Nezabudnuteľný piatkový večer: S Bolkom Polívkom v posteli

Foto: ilustračné, majkl velner

PAN 2014 plagat
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM