Tomáš Batiz Vodný slalom

Fantastický výkon nášho Jakuba: Takéto slová mu adresoval minister!

Jakub Grigar z Liptovského Mikuláša prepisoval históriu slovenského športu. Na olympijských hrách v Riu stanovil slovenské maximum v mužskej K1. Slovami chváli nešetril ani minister obrany SR Peter Gajdoš.

Ilustračný obrázok k článku Fantastický výkon nášho Jakuba: Takéto slová mu adresoval minister!
Zdroj: TASR

Slovenský kajakár Jakub Grigar obsadil vo svojom premiérovom olympijskom finále piatu priečku. V záverečnej jazde K1 síce neurobil žiadnu technickú chybu, no pred cieľom mierne spomalil a olympijská medaila mu napokon ušla o 44 stotín. Ešte len 19-ročný reprezentant tak nevyťažil z víťaznej semifinálovej jazdy, vďaka ktorej sa vo finále vydal na trať ako posledný v poradí.

V cieli trošku prekvapený

Po dojazde do cieľa bol Grigar viditeľne prekvapený, že obsadil až piatu pozíciu. O medailu ho obral úplný záver trate. „Na záverečných dvoch bránkach som urobil dve malé chyby. Išiel som z posledných síl a v cieli to už nevládal ‚hodiť‘. Už keď som prešiel prvou z nich, vedel som, že to nebolo dobré. Myslím si však, že na 19 rokov to nebolo vôbec zlé. Aspoň mám motiváciu ísť na ďalšiu olympiádu,“ povedal Grigar, ktorý ešte pred pretekom hodnotil trať v Riu.

„Výkon nášho „olympijského benjamínka“ bol fantastický. Na medailu to síce vo finále nestačilo, no má všetko pred sebou a ja som rád, že je súčasťou tímu nášho vojenského športového centra. Je nepochybne vzorom bojovníka pre mladých vojakov aj mládež. Je proste náš. Srdečne mu blahoželám, 5. miesto na olympiáde v 19-tich rokoch je úžasné,“ povedal minister obrany SR Peter Gajdoš.

Životný úspech

Zverenec trénera Tomáša Mráza dosiahol životný výsledok a zároveň stanovil slovenské maximum v mužskej K1 pod piatimi kruhmi. Doteraz najlepším umiestnením bola 10. miesto Miroslava Stanovského z OH 1996 v Atlante. Z ďalších olympijských reprezentantov v disciplíne sa ani jeden z tria Ján Šajbidor, Peter Nagy, Peter Cibák nedostal do elitnej desiatky poradia.

Iba 19-ročný Jakub Grigar sa stal len minulý mesiac na mládežníckych majstrovstvách sveta v Krakove majstrom sveta v K1 v kategórii mužov do 23 rokov. V roku 2015 sa stal vo vodnom slalome juniorským majstrom sveta aj Európy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM