Správy

Kostol v Okoličnom je náleziskom pokladov obrovskej historickej hodnoty: TIETO objavy prekvapili aj samotných vedcov

Začiatkom tohto roka sa tím archeológov a antropológov pustil do ďalšieho bádania vo svätyni Kostola sv. Petra z Alkantary v Okoličnom. Útroby chrámu odkryli hneď niekoľko vzácnych historických a stavebných pokladov.

Ilustračný obrázok k článku Kostol v Okoličnom je náleziskom pokladov obrovskej historickej hodnoty: TIETO objavy prekvapili aj samotných vedcov
Zdroj: Dnes24.sk

Odborníci sa tak pustili do druhej etapy archeologického a antropologického výskumu, ktorý sa začal v jeseni minulého roka. Prebádať chceli vnútro objavenej františkánskej krypty. „Pôvodne sme si mysleli, že je tu pochovaných asi 25 františkánskych mníchov. Ich počet nakoniec narástol na asi 53. Našli sme pri nich i množstvo hrobových nálezov, osobných vecí nebožtíkov ako krížiky, medailóniky, ružence, ale aj časti odevu, topánky či okuliare,“ prezradil správca farnosti Jozef Tomaga.

Čo robí v kostole hrobka so ženským telom?

Po odkrytí zvyšnej časti podláh vo svätyni kostola čakali na vedcov ešte väčšie prekvapenia. Objavili ďalšie štyri hrobové miesta. Medzi nimi i hrobček asi 1,5-ročného bábätka. „Nesmiernu hodnotu má kamenná hrobka, v ktorej bola pochovaná približne 30-ročná žena z vyšších vrstiev. Naznačuje to spôsob postavenia samotnej krypty a spôsob pochovania. Žena mala oblečený vzácny odev olemovaný nádhernou kovovou čipkou, ktorá sa z oblečenia zachovala. Je viacero indícií, ktoré naznačujú, že hrobka môže pochádzať zo začiatku 18. storočia,“ odhalil jeden z najväčších objavov J. Tomaga. Nález ženskej hrobky bol pre vedcov skutočne obrovským prekvapením. „Kostol v Okoličnom vždy slúžil františkánskej reholi či kláštoru. Svätyňa bola považovaná za to najposvätnejšie miesto. Vzhľadom k tomu, že tu bola vybudovaná františkánska krypta je prekvapivé, že v týchto miestach nachádzame aj hrobku so ženským telom,“ vysvetľuje správca farnosti.

Staviteľský klenot

Kostol v Okoličnom je v regióne Liptova jedinečnou stavbou nielen svojou veľkosťou, ale najmä z hľadiska architektúry a staviteľskej technológie. Ďalšia takáto stavba sa v Liptove nenachádza. Koncom 15. storočia ho postavili vďaka stavebnému cechu, ktorý prišiel do Liptova s veľkou pravdepodobnosťou buď z dolného Rakúska alebo z Bavorska.

Archeológovia sa postupne prekopali až k hlinených „základom“ kostola. „Je to dôkaz toho, že kostol postavili na zelenej lúke. Vzácnosťou je nález dvoch tzv. káps, ktoré stavitelia použili na najnižšej úrovni stavby. Kapsy boli akési pomôcky, ktoré stabilizovali lešenie. Bol to otvor nasucho obložený kamennou výplňou. Do tohto otvoru sa vkladala samotná konštrukcia lešenia. Zo stavebného hľadiska je to jedinečný objav aj vzhľadom k tomu, že odkryté kapsy majú viac ako 500 rokov,“ zdôraznil Jozef Tomaga.

Nálezy sprístupnia verejnosti

Do konca tohto roka by mali byť známe všetky výsledky výskumov a odvlhčené steny i podlaha svätyne. Jednotlivé nálezy by chcela farnosť vystaviť vo svojom múzeu a plánuje aj sprístupnenie františkánskej krypty. „Naďalej by v nej mal byť zachovaný pohrebný rozmer. Ostatky mníchov sa z rúk antropológov vrátia na svoje miesto, kde ich opäť symbolicky pochováme,“ ubezpečil správca farnosti.

„Tento výskum poukazuje na kláštorný život, ktorý tu pred stáročiami existoval. Poukazuje nielen na duchovnú hodnotu tohto života, ale aj na tú, ktorej sa môžeme dotýkať prostredníctvom nálezov. Výstupy z výskumov nám prinesú zásadné poznanie našej histórie. Potvrdia nám alebo vyvrátia mnohé predpoklady, na ktoré hľadáme odpovede,“ dodal Jozef Tomaga.

Čítajte tiež:

13. apríla 2015: Tieto objavy v Kostole sv. Petra z Alkantary prekvapili aj samo
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM